Nederlands. Deutsch.

Meest gestelde vragen

De meest aan ons gestelde vragen vindt u hier inclusief de bijbehorende antwoorden.

Heeft u een vraag die niet hieronder wordt beantwoord, dan kunt u natuurlijk altijd met ons contact opnemen.

Ik heb een ingegroeide teennagel.
Moet ik voetenbaden nemen met Badedas of soda?

Nee, door de Badedas of soda wordt de nagel na het voetenbad extra hard en de huid wordt juist erg zacht en dus kwetsbaar. Hierdoor zal het probleem verergeren.

Ik heb een kalknagel, wat kan ik daaraan doen?

Een schimmelnagel wordt in de volksmond een kalknagel genoemd. De schimmel zorgt ervoor dat de nagel er geel/bruin of soms witachtig uitziet. De schimmel zorgt er ook voor dat de nagel verdikt en bros/brokkelig wordt.

Omdat de schimmel onder de nagelplaat zit is deze vaak slecht te bestrijden. Vaak helpen de zalfjes en tincturen niet voldoende om de schimmel geheel te laten verdwijnen. Dit komt omdat ze niet goed genoeg door de nagel heen kunnen dringen, juist op de plek waar ze de schimmel moeten bestrijden. Ze kunnen wel helpen om uitbreiding naar andere nagels te voorkomen.

De enige adequate behandeling is via een medicijnkuur. Helaas hebben deze een zware belasting op lever en nieren, waardoor deze uit angst voor de bijwerkingen niet snel worden voorgeschreven. De huisarts kan bepalen, mede door uw medische historie, of u met een kuur kunt starten.

Wat is het verschil tussen podotherapie en podologie?

Podotherapie is het enige wettelijke erkende "voetenberoep" in Nederland. Als iemand zich podotherapeut noemt kunt u er vanuit gaan dat deze de hbo-opleiding podotherapie heeft gevolgd en met goed gevolg heeft afgesloten.

Veelal wordt het beroep van podotherapeut verward met een podoloog. Dit laatste is een niet wettelijk erkend beroep en valt bij verzekeraars veelal onder het alternatieve circuit. Een podoloog heeft een cursus gevolgd met een kortere opleidingsduur. Uiteraard zijn er podologen die kennis van zaken hebben, maar helaas is dit voor de patiënt niet te zien aan de buitenkant. Het beroep is niet beschermd, waardoor het in principe kan gebeuren dat iemand zonder benodigde kennis van zaken dit beroep gaat uitoefenen.

Adviezen bij het dragen van een podotherapeutische zool

Gebruik van de zolen

Onderhoud van de zolen

Adviezen bij het dragen van een orthese

Gebruik van de orthese

Onderhoud van de orthese

Lid van de NVvP (Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten). Lid van het Kwaliteitsregister Paramedici.
Informatie over vergoedingen in 2014 voor: