De 7 meest voorkomende voetklachten

Iedereen die wel eens pijn aan zijn voeten of tenen heeft gehad weet hoe vervelend het is: telkens wanneer je de voet belast voel je de pijn. Gelukkig kan de podotherapeut in veel gevallen ervoor zorgen dat de pijnklachten snel verdwijnen. Sinds de oprichting van Podotherapie Hermanns in 2002 hebben wij ontzettend veel kennis opgedaan over voetzorg. Hier vind je een overzicht van de 7 meest voorkomende voetklachten en de manier waarop de podotherapeut ervoor kan zorgen dat de pijnklachten weer snel verdwijnen.

7 meest voorkomende voetklachten
De podotherapeut heeft passende oplossingen voor de meest voorkomende voetklachten

Hielspoor

Hielspoor is een typische overbelastingsklacht waarbij de peesplaat onder de voet geïrriteerd raakt. Bij overgewicht of wanneer de voet te veel doorzakt komen er grote trekkrachten op de peesplaat, waardoor er scheurtjes ontstaan in de aanhechting van het bot. Hierdoor gaat het lichaam extra botvorming afzetten – deze botaangroei kan voor pijnklachten zorgen. Door middel van het aanmeten van podotherapeutische steunzolen kan de trekkracht verminderd worden waardoor pijnklachten afnemen.

Fasciitis Plantaris (peesplaatontsteking)

Wanneer de peesplaat gaat ontsteken spreken we van fasciitis plantaris, oftewel een peesplaatontsteking. Hielspoor en peesplaatontsteking worden vaak door elkaar gehaald. Echter, hielspoor is juist het gevolg van een peesplaatontsteking. De podotherapeut kan aanbevelen om een hielspoor-sok (Strassburg Sock) te dragen wanneer steunzolen alleen niet voldoende soelaas bieden.

Hallux Valgus

Een Hallux Valgus betekent letterlijk ‘scheve grote teen’. Het ontstaan van een hallux valgus heeft verschillende oorzaken. Denk hierbij aan erfelijke bepaling en klachten ten gevolge van reuma of Diabetes Mellitus. Eén van de oorzaken van het ontwikkelen van een hallux valgus is het doorzakken van de voet, waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht.  Ook het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen werkt de klacht in de hand. De knobbel op de voet veroorzaakt dan pijnlijke drukplekken. Dit is dan ook de reden dat de klacht vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Door steunzolen te gebruiken of het aanpassen van het schoeisel kan de pijn tijdens het lopen worden verminderd. In het uiterste geval kan er gekozen worden voor een operatie in het ziekenhuis, waarbij de teen wordt rechtgezet.

Schimmelnagels

Een stuk onschuldiger, maar daarom niet minder vervelend – schimmelnagels oftewel kalknagels. Bij een schimmelnagel is er een schimmel doorgedrongen in de nagelplaat waardoor deze verkleurt en dikker en brosser wordt. Pijnlijk is het niet, maar vanwege de besmettelijkheid toch zeker vervelend. Een schimmelnagel kan behoorlijk hardnekkig zijn, gelukkig heeft de podotherapeut verschillende oplossingen voor het genezen van schimmelnagels.

Capsulitis

Capsulitis is een gewrichtsontsteking in de voorvoet. Men ervaart hierbij irritaties of een ontsteking in de gewrichten van uw voorvoet, wat zich uit als een stekende of branderige pijn. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor capsulitis, welke een van de meest voorkomende voetklachten is. De podotherapeut verricht een gedegen onderzoek naar de mogelijke oorzaak, waarna een persoonlijk behandelingsadvies volgt. In veel gevallen zullen steunzolen al voldoende verlichting bieden, echter is het in sommige gevallen nodig om aanpassingen aan het schoeisel te verrichten. Bekijk hier meer info over orthopedische aanpassingen aan uw eigen schoeisel (OVAC).


Platvoet

Bij een platvoet of doorgezakte voet rust de voetboog onder de voet voor een gedeelte of zelfs volledig op de grond. Omdat de voet aan de binnenzijde doorzakt, heeft dit ook invloed op de houding van de rest van het lichaam, met alle gevolgen van dien. Een doorgezakte voet kan ontstaan door bijvoorbeeld erfelijke factoren, maar ook door andere aandoeningen zoals reuma, beenlengteverschillen of bijvoorbeeld hypermobiliteit. Afhankelijk van de oorzaak zal de podotherapeut een behandeling adviseren in de vorm van een aangemeten hulpmiddel, een oefentherapie of bijvoorbeeld schoenadvies.

Zenuwpijn

Wanneer je pijnklachten in je voeten voelt die lijken op tintelingen, een doof of juist branderig gevoel, dan kan dit duiden op een aandoening aan de zenuwen. Vaak zit de oorzaak van de zenuwpijn op een hele andere plek, zoals bijvoorbeeld een klemzittende rugzenuw, of bijvoorbeeld door een hernia. Wanneer u last heeft van tintelende voeten is het raadzaam om een afspraak te maken bij de podotherapeut of bij de huisarts. U zult indien nodig doorverwezen worden naar de betreffende specialist. Blijf in ieder geval niet te lang doorlopen met zenuwklachten. Hierdoor kunnen de zenuwen permanent beschadigd raken en wordt de kans op volledig herstel kleiner.

Wanneer je twijfelt over de ernst van een pijnklacht, maak dan voor de zekerheid een afspraak met een podotherapeut bij jou in de buurt. Wil je weten of wij ook bij jou in de buurt zitten? Bekijk dan ons overzicht van Hermanns Podotherapie praktijken in Nederland en maak een afspraak.