Help! Mijn voeten doen pijn, wat nu?

huisarts
Wanneer de oorzaak van de pijn niet vanuit de voeten komt, zorgt de podotherapeut voor de juiste doorverwijzing.

Pijn aan de voeten is ontzettend vervelend. Je kunt er zo moeilijk omheen – bij iedere stap wordt je eraan herinnerd. Je gaat een beetje anders lopen om de pijnlijke plekken te ontzien, en voordat je het weet krijg je opeens last van je knieën of je rug. “Naar welke specialist kan ik nu het beste heen gaan?” vraagt u zich misschien af. “De podotherapeut, fysiotherapeut, of misschien iemand anders?” Wij begrijpen dat dit lastig te bepalen kan zijn.

Bij een probleem met de voeten zien we vaak dat de pijn op andere plekken in het lichaam de kop opsteekt. Dit is logisch, want je lichaam probeert vanzelf de zwakke punten te compenseren. Heb je pijn aan je grote teen? Dan zul je vanzelf meer op de buitenkant van je voet gaan lopen zodat de pijnlijke plek ontzien wordt. Dit heeft als effect dat je knieën meer naar buiten gaan staan, waardoor je na enkele dagen misschien flinke last krijgt van je kniebanden. In dit voorbeeld is het duidelijk waar de oorzaak van de klacht ligt, soms kunnen pijnklachten echter langzaam ontstaan en dan is het moeilijk om de precieze oorzaak aan te wijzen.

De podotherapeut is gespecialiseerd in het verhelpen van pijnklachten die ontstaan door niet goed functionerende voeten. “Hoe kan dan bepaald worden waar de pijnklacht vanaf komt? Kan ik niet beter naar de fysiotherapeut als ik last krijg van mijn knieën of rug?” Deze vraag horen we geregeld. Om deze vraag te beantwoorden heeft Podotherapie Hermanns ervoor gezorgd dat de podotherapeuten die bij Hermanns werken de kennis en de techniek hebben om de werkelijke oorzaak van de pijnklacht boven water te halen. Zit de oorzaak in de voeten, dan kan de podotherapeut voor een passende behandeling zorgen. Wanneer de oorzaak ergens anders in het lichaam ligt, dan zorgt de podotherapeut voor een doorverwijzing naar de juiste specialist. Ons hoofddoel is namelijk: u weer zorgeloos laten bewegen. Middels een vraaggesprek wordt de klacht in kaart gebracht en wordt gestart met het onderzoek om de bevindingen te toetsen.

De podotherapeuten van Hermanns achterhalen de werkelijke oorzaak van de klacht door hun uitgebreide kennis en ervaring in combinatie met moderne meettechnieken als 3D-laserscan, digitale voetdrukmeting en video-analyse. Waar op sommige plekken nog met een inkt-afdruk de voet wordt getekend, gebeurt dit bij Podotherapie Hermanns volledig digitaal. Dit heeft als voordeel, dat wanneer er een hulpmiddel als steunzolen moet worden aangemeten, dat de apparatuur ervoor zorgt dat de inlegzool wordt uitgesneden met een precisie van een fractie van een millimeter.

Het is dan ook verstandig om, wanneer u vermoedt dat pijnklachten zijn ontstaan door een probleem aan de voet(en), dit eerst bij een podotherapeut te laten onderzoeken. Immers, zelfs de beste rug-oefeningen bieden geen hulp wanneer een afwijkende voetstand de oorzaak is van de pijnlijke rug. Zelfs een verergering van de pijn is niet ondenkbaar in zulk scenario.

Heeft u last tijdens het bewegen en vermoedt u dat het probleem vanuit de voeten komt? Maak dan een afspraak bij een van de praktijklocaties van Podotherapie Hermanns. Onze podotherapeuten staan voor u klaar.

Podotherapie Hermanns
Zorgeloos Bewegen

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: