Peesontsteking teenstrekkers

Tendinitis m. extensor digitorum longus

Tendinitis m. extensor hallucis longus

Tendinitis m. flexor hallucis longus

Een tendinitis van de m. extensor digitorum longus is een peesontsteking van de lange teenstrekker die loopt van de voorzijde van het onderbeen tot over de enkel en zich hecht aan de vier buitenste tenen van de voet. Deze spier is verantwoordelijk voor het heffen van de voet en het strekken van de buitenste vier tenen en het naar buiten draaien van de voetzool.

Een tendinitis van de m. extensor hallucis longus is een peesontsteking van de grote teenstrekker. Deze spier, zoals de naam al zegt, is verantwoordelijk voor het strekken van de grote teen en het heffen van de enkel. Hij loopt aan de voorzijde van het onderbeen en hecht vast aan het eerste kopje van de grote teen.

Oorzaken

Een peesontsteking ontstaat vaak door overbelasting of blessure. Bovenstaande specifieke spier wordt dan te lang of te zwaar belast zoals met sporten. Ook kan het zijn dat je een reumatische aandoening hebt waarbij een tendinitis kan ontstaan.  Tenslotte kan een afwijkende voetstand ook zorgen voor tendinitis.

Symptomen

Mensen met een peesontsteking ervaren een scherpe pijn en stijfheid. De aangedane plek kan ook gezwollen en warm aanvoelen (klassieke ontstekingsverschijnselen). De pijn kan zich uitstralen over een groter gebied. Ook kan het voorkomen dat de pees een zacht krakend/knisperend geluid maakt tijdens bewegen.

Behandeling peesontsteking aan het onderbeen

De genezing van een peesontsteking is vaak langzaam, omdat hij voortdurend in beweging is. Uw podotherapeut kan een belasting-belastbaarheidsadvies geven waarbij er een goede relatie moet zijn tussen wat een spier moet dragen en wat hij aan kan. Ook kan de podotherapeut spierversterkende oefeningen meegeven. Daarnaast kunnen er podotherapeutische steunzolen worden gemaakt bij een afwijkende voetstand om de pees meer rust te geven.

Wat kunt u zelf doen om de genezing te versnellen?

Rust is een belangrijk middel om de spier te laten genezen. Probeer daarbij zoveel mogelijk zware belasting te vermijden. Gaat men belasten, dan is het slim om een warming-up of cooling down te doen bijvoorbeeld met rekoefeningen. Ook kunt u pijnstillers innemen tegen de pijn.

Een behandeling bij Podotherapie Hermanns

Sinds 2002 is Podotherapie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podotherapie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde vestiging is en maak een afspraak.

Om klachten op te sporen verrichten we een uitgebreid lichamelijk onderzoek waarbij we uw houding en lichaamsfuncties testen. Hierbij maken we gebruik van de modernste technieken en apparatuur om tot de beste resultaten te komen. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen we een breed scala aan behandelmogelijkheden inzetten, afhankelijk van de ernst en locatie van uw klacht.

Om onze kennis en kwaliteit voor u te waarborgen zijn we aangesloten bij de NVvP, de beroepsvereniging voor podotherapeuten in Nederland. Daarbij hebben we in juni 2017 het praktijkkenmerk behaald, wat garant staat voor de kwaliteit in de praktijk. Het keurmerk is inzichtelijk voor “patiënten”, andere specialisten, huisartsen en zorgverzekeraars.

De vergoeding voor podotherapie wordt vaak (deels) gedekt door uw aanvullende zorgverzekering en bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: