Anterieur enkel impingement (voetbalenkel)

(inklemming aan de voorzijde van het enkelgewricht)

Wat is een anterieur enkel impingement?Voetbal enkelbandblessure

Bij een anterieur enkel impingement (ook wel een voetbalenkel genoemd) is er sprake van inklemming van een structuur aan de voorzijde van het enkelgewricht. Deze inklemming vindt plaats tussen het uiteinde van het scheenbeen en het sprongbeen. Het anterieur enkel impingement kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een benig impingement kan het resultaat zijn van enkelinstabiliteit of een blessure. De blessure kan zowel een krachtige beweging zijn geweest waarbij de tenen richting het onderbeen gingen, dan wel herhaaldelijke bewegingen waardoor het gewrichtsoppervlak kleine beschadigingen te verduren krijgt. Indien het gaat om vele kleine beschadigingen zal het gewricht zich sterker maken door botweefsel te produceren. Wanneer uiteindelijk dit stukje bot afbreekt en gaat zwerven door het gewricht kan een inklemming ontstaan. Vaak zit het benige impingement meer aan de voor-/binnenzijde van de voet. Het benige impingement komt veel voor bij voetballers en wordt daarom ook wel ‘de voetbal-enkel’ genoemd.
  • Het weke delen impingement kan op meerdere plekken ontstaan maar zit vaak wat meer aan de voor-/buitenzijde van de voet. Vaak ontstaat dit na een enkelverzwikking waarbij de voetzool naar binnen draait. Herhaaldelijk zwikken kan het gewrichtskapsel beschadigen. De verdikking van het kapsel die hierdoor ontstaat en eventueel littekenweefsel kunnen hierdoor klem komen te zitten in het gewricht.

Symptomen voetbalenkel

Allereerst kan een verleden van veelvuldige enkelverzwikkingen in deze aandoening zeker een grote rol spelen. Daarnaast zijn er diverse symptomen welke bij een anterieur enkel impingement voor kunnen komen:

  • De enkel is gevoelig wanneer de voet met de tenen richting het onderbeen wordt bewogen;
  • Drukpijn wanneer aan de voorzijde van het gewrichtskapsel gedrukt wordt;
  • Bewegingsbeperkingen;
  • Zwelling van de enkel na een activiteit;
  • Verdikking van het gewrichtskapsel;
  • Chronische of langdurige enkelpijn.

Anterieur enkel impingement behandelen

Indien er (mogelijk) sprake is van een anterieur enkel impingement zullen röntgenfoto’s worden gemaakt voor de diagnose. Eventueel kan een CT of MRI nodig zijn om andere mogelijke afwijkingen uit te sluiten. Na de diagnose zal er eerst conservatief behandeld worden. Wanneer de oorzaak een enkeltrauma is, bijvoorbeeld een verzwikking of verstapping, biedt fysiotherapie vaak de uitkomst. Hierbij kan de enkel getraind en gemobiliseerd worden. Bij eventuele problemen in de stand van de voet kan een podotherapeutische steunzool de uitkomst bieden. Hiermee kunnen de voeten gecorrigeerd en ondersteund worden. Daarnaast wordt de kans op een volgende verzwikking kleiner.

Mocht de oorzaak van het anterieur impingement een botstukje of botuitsteeksel zijn, dan zal deze operatief verwijdert moeten worden.

Wat kunt u zelf doen om voetbalenkel tegen te gaan?

Het is belangrijk om voldoende rust te houden en te koelen met ijs om zo zwelling en pijn te verminderen. Ontstekingsremmende medicatie zoals ibuprofen, diclofenac of meloxicam kunnen voorgeschreven worden om pijn en ontstekingsverschijnselen tegen te gaan. Daarnaast kunnen (sport)activiteiten die klachten uitlokken beter vermeden worden.

Een behandeling bij Podotherapie Hermanns

Sinds 2002 is Podotherapie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podotherapie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde vestiging is en maak een afspraak.

Om klachten op te sporen verrichten we een uitgebreid lichamelijk onderzoek waarbij we uw houding en lichaamsfuncties testen. Hierbij maken we gebruik van de modernste technieken en apparatuur om tot de beste resultaten te komen. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen we een breed scala aan behandelmogelijkheden inzetten, afhankelijk van de ernst en locatie van uw klacht.

Om onze kennis en kwaliteit voor u te waarborgen zijn we aangesloten bij de NVvP, de beroepsvereniging voor podotherapeuten in Nederland. Daarbij hebben we in juni 2017 het praktijkkenmerk behaald, wat garant staat voor de kwaliteit in de praktijk. Het keurmerk is inzichtelijk voor “patiënten”, andere specialisten, huisartsen en zorgverzekeraars.

De vergoeding voor podotherapie wordt vaak (deels) gedekt door uw aanvullende zorgverzekering en bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: