Insertietendinopathie pes anserinus

De knieregio is een complex gebied waar pezen, spieren, gewrichtsbanen, zenuwen en ander weefsel bij elkaar komen. Ter hoogte van de binnenzijde aan de onderkant van de knie vindt men de zogenaamde pes anserinus (ook wel ganzenpoot genoemd, vanwege de vorm). Dit is de aanhechting (insertie) van drie verschillende spieren: m. sartorius, m. semitendinosus en m. gracilis). Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het buigen en naar buiten draaien van de knie. Bij een insertietendinopathie van de pes anserinus is deze aanhechting van de drie pezen aangedaan. Met name langeafstandslopers, zwemmers en bij patiënten met knie-artrose komen deze klachten voor.

Oorzaken

Vaak ontstaat de klacht uit een afwijkende stand van de voeten en/of knieën. Het peesweefsel raakt dan overbelast en er ontstaan minuscule beschadigingen. Het lichaam probeert dit weefsel te gaan herstellen met een ontstekingsreactie. Blijft men de pezen continue te veel belasten, dan ontstaat er een chronische ontstekingsreactie wat op den duur weer gaat zorgen voor achteruitgang van de kwaliteit van het peesweefsel.

Symptomen

Mensen met deze klacht ervaren een lokale pijn aan de binnenzijde aan de onderkant van de knie. Soms is er sprake van lichte zwelling.

Behandeling Insertietendinopathie pes anserinus

Als uw podotherapeut een afwijkende stand van de voeten en/of knieën constateert, dan kan er zooltherapie toegepast worden. Middels een corrigerende steunzool worden de voeten en ook de knieën in een neutralere stand gezet, waardoor de klacht afneemt.

Ook kan de podotherapeut een belastbaarheidsadvies geven, waarbij er gekeken wordt naar de wat iemand aan belasting heeft op een dag en in hoeverre dit wenselijk is. Eventueel kunnen er spierversterkende oefeningen worden meegegeven.

Wat kunt u zelf doen om de klacht te verminderen?

Het van groot belang dat de belasting op de binnenzijde van de knie moet worden gereduceerd. Hierdoor herstelt het peesweefsel zich. Vermijd dan ook activiteiten die overmatige belasting uitlokken.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: