Kalknagel (onychomycose)

Kalknagels, in de volksmond ook wel schimmelnagels genoemd, zijn nagels aan de voeten of handen die geïnfecteerd zijn door een schimmel. Bij 1 op de 10 mensen komt deze onschuldige aandoening voor. Kalknagels zijn erg besmettelijk. Podotherapie Hermanns is gespecialiseerd in het laseren van schimmelnagels.

schimmelnagels
Voorbeeld van een schimmelnagel

Symptomen beginnende kalknagel

In de meeste gevallen is het gemakkelijk te herkennen aan verkleuring van de nagel doordat deze witte, gele en/of bruine strepen vertoont. Ook zal de nagel in dikte toenemen en wordt de de groei in lengte juist geremd. Verder is de nagel vaak brokkelig  en kan deze deels loslaten van het nagelbed.

Oorzaken

Een schimmelnagel komt met name voor bij mensen die te nauw sluitend en broeierig schoeisel dragen, vaatproblemen en/of diabetes mellitus hebben, veel transpireren en/of een slechte hygiëne hebben. Ook zijn bezoekers van openbare douches en zwembaden gevoeliger door extra blootstelling aan schimmels. U kunt de schimmels krijgen via de huidschilfertjes van andere mensen met een schimmelinfectie.

Wanneer u merkt dat u een beginnende kalknagel heeft kunt u het beste zo snel mogelijk een afspraak maken voor een behandeling. De schimmel is dan al in de nagel getreden en kan voor verdere besmetting zorgen.

Behandeling van schimmelnagels

Er zijn verschillende smeersels op de markt die de schimmels in de nagel afremmen of doden. De behandelingen met deze middelen duren vaak erg lang en zijn vaak niet effectief. Medicijnen hebben vaak een beter resultaat, maar zijn weer slecht voor de organen. Een van de nieuwste mogelijkheden in het bestrijden van schimmelnagels is het gebruik maken van lasertherapie.

Wat kunt u zelf doen om schimmelnagels tegen te gaan?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de klachten te verminderen. Bad uw voeten dagelijks 15 minuten in natuurazijn. Hierdoor zuigen de nagels zich vol en creëert men een zuur milieu waar schimmels een hekel aan hebben. Dit moet verdere schimmelgroei voorkomen. Verder is het raadzaam om tijdens het bezoek van een zwembad of openbare zwemplaatsen slippers te dragen. Ook is het belangrijk om antischimmelspray te kopen en dagelijks uw schoenen hiermee in te sprayen. Dit voorkomt verder verspreiding. Tevens is het belangrijk dat u tijdens het douchen alleen met water (geen zeep) wast en deze goed afdroogt. Draag elke dag schone katoenen of wollen sokken en schoenen die lucht en vocht doorlaten, zodat alles kan ventileren. Schimmels houden immers van dichte, vochtige, warme ruimtes.

Antischimmelzalven of –crèmes helpen vaak niet.

Een behandeling bij Podotherapie Hermanns

Sinds 2002 is Podotherapie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podotherapie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde vestiging is en maak een afspraak.

Om klachten op te sporen verrichten we een uitgebreid lichamelijk onderzoek waarbij we uw houding en lichaamsfuncties testen. Hierbij maken we gebruik van de modernste technieken en apparatuur om tot de beste resultaten te komen. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen we een breed scala aan behandelmogelijkheden inzetten, afhankelijk van de ernst en locatie van uw klacht.

Om onze kennis en kwaliteit voor u te waarborgen zijn we aangesloten bij de NVvP, de beroepsvereniging voor podotherapeuten in Nederland. Daarbij hebben we in juni 2017 het praktijkkenmerk behaald, wat garant staat voor de kwaliteit in de praktijk. Het keurmerk is inzichtelijk voor “patiënten”, andere specialisten, huisartsen en zorgverzekeraars.

De vergoeding voor podotherapie wordt vaak (deels) gedekt door uw aanvullende zorgverzekering en bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: