Kalknagel of schimmelnagel (onychomycose)

Kalknagels, in de volksmond ook wel schimmelnagels genoemd, zijn nagels aan de voeten of handen die geïnfecteerd zijn door een schimmel. Bij 1 op de 10 mensen komt deze onschuldige aandoening voor. Kalknagels zijn erg besmettelijk. Podotherapie Hermanns is gespecialiseerd in het laseren van schimmelnagels.

schimmelnagels
Voorbeeld van een schimmelnagel

Symptomen beginnende kalknagel

In de meeste gevallen is het gemakkelijk te herkennen aan verkleuring van de nagel doordat deze witte, gele en/of bruine strepen vertoont. Ook zal de nagel in dikte toenemen en wordt de groei in lengte juist geremd. Verder is de nagel vaak brokkelig  en kan deze deels loslaten van het nagelbed.

Oorzaken van kalknagels

Een schimmelnagel komt met name voor bij mensen die te nauw sluitend en broeierig schoeisel dragen, vaatproblemen en/of diabetes mellitus hebben, veel transpireren en/of een slechte hygiëne hebben. Ook zijn bezoekers van openbare douches en zwembaden gevoeliger door extra blootstelling aan schimmels. U kunt de schimmels krijgen via de huidschilfertjes van andere mensen met een schimmelinfectie.

Wanneer u merkt dat u een beginnende kalknagel heeft kunt u het beste zo snel mogelijk een afspraak maken voor een behandeling. De schimmel is dan al in de nagel getreden en kan voor verdere besmetting zorgen.

Behandeling van schimmelnagels

Schimmelnagels kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Antischimmelpillen zijn verkrijgbaar op recept van een huisarts, maar helpen helaas niet altijd. Daarnaast kunnen ze veel bijwerkingen hebben. Ook zijn er zalven en smeersels op de markt die kunnen helpen. Echter dringen deze vaak niet ver genoeg door de nagel, waardoor de schimmel niet effectief wordt bestreden. Schimmelnagels laseren is de nieuwste oplossing tegen schimmelnagels.

Schimmelnagels laseren

Om te kijken of u in aanmerking komt voor behandeling met de laser, wordt eerst gekeken of het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat. Afhankelijk van de dikte wordt de nagel voor de behandeling eerst dun gefreesd en daarna gereinigd en ontvet. De laser geeft pulserende warmte af door de nagel heen tot het aan het nagelbed, waardoor schimmels en eventuele bacteriën worden gedood. Na ongeveer 3 maanden zou er schone uitgroei zichtbaar moeten zijn. Tijdens de nacontrole wordt gekeken of er reductie is of een vervolgbehandeling nodig is. Doorgaans is er 1 behandeling nodig om tot goede resultaten te komen. Na 3 maanden zijn 95% van de mensen schimmelvrij.

Kijk hier beelden hoe een schimmelnagelbehandeling verloopt:

Wat moet u zelf doen?

  • Neem schone sokken mee naar de eerste behandeling
  • Houdt de nagels kort en dun.
  • Crème de nagel en de nagelomgeving in met een speciale crème.
  • Poeder uw schoenen in met een anti-schimmelpoeder.

Zoals hierboven beschreven is een schimmelnagel besmettelijk dus er is altijd kans op herbesmetting. Zorg er voor dat de kans op herbesmetting klein is. Herbesmetting ontstaat sneller bij diabeten en ouderen. De laserbehandeling wordt voor een prijs van €302,10 aangeboden. De behandeling bestaat uit een intake, de laserbehandeling en een nacontrole. Bovendien krijgt u een set verzorgingsproducten mee ter nazorg van uw nagels.

Schimmelnagel voor behandeling
Schimmelnagel vóór behandeling
Schimmelnagel na behandeling
Schimmelnagel na behandeling

Wat kunt u zelf doen om schimmelnagels tegen te gaan?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de klachten te verminderen. Bad uw voeten dagelijks 15 minuten in natuurazijn. Hierdoor zuigen de nagels zich vol en creëert men een zuur milieu waar schimmels een hekel aan hebben. Dit moet verdere schimmelgroei voorkomen. Verder is het raadzaam om tijdens het bezoek van een zwembad of openbare zwemplaatsen slippers te dragen. Ook is het belangrijk om antischimmelspray te kopen en dagelijks uw schoenen hiermee in te sprayen. Dit voorkomt verder verspreiding. Tevens is het belangrijk dat u tijdens het douchen alleen met water (geen zeep) wast en deze goed afdroogt. Draag elke dag schone katoenen of wollen sokken en schoenen die lucht en vocht doorlaten, zodat alles kan ventileren. Schimmels houden immers van dichte, vochtige, warme ruimtes. Antischimmelzalven of –crèmes alleen helpen vaak niet voldoende om de schimmel volledig aan te pakken.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: