Klauwnagel (onychogryphosis)

Een klauwnagel wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een ongeluk of door aanhoudende verhoogde druk van schoeisel. Bij een klauwnagel is er sprake van een opeenstapeling van hoornlagen, waardoor de nagelplaat een afwijking krijgt en de vorm van een klauw aanneemt. Door de afwijkende vorm kan de nagel tegen andere tenen aandrukken en op die manier wondjes en mogelijk infecties veroorzaken. De aandoening komt veel voor bij ouderen, sporters, diabetici en patiënten met huidaandoeningen.

Oorzaken

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een trauma (ongeluk) of door continue druk vanuit de schoenen. Ook komt het vaker voor bij mensen met huidaandoeningen zoals psoriasis. Andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van onychogryphosis zijn een verminderde weerstand, suikerziekte, leeftijd en een aangeboren afwijking.

Symptomen

Mensen met deze aandoening kunnen behoorlijk last hebben van deze verdikte nagels. Veelal oefent de schoen hier namelijk te veel druk op. Ook kan de omliggende huid geïrriteerd of zelfs ontstoken raken.

Klauwnagel behandelen

Middels een instrumentele behandeling gaat uw podotherapeut deze nagels knippen en dunner frezen en de structuren rondom de nagel schoonmaken. Hierdoor krijgt de nagel weer zijn normale vorm en kunnen er geen beschadigingen of infectie meer komen aan de andere tenen. Na de eerste behandeling wordt u doorverwezen naar de pedicure, zodat zij maandelijks deze voetbehandeling kan doen.

Verder geeft de podotherapeut u een gedegen schoenadvies, waarbij de nadruk ligt op de breedte en het bovenwerk van de schoen.

Wat kunt u zelf doen om deze klacht te verminderen?

Helaas kunt u zelf niet veel doen tegen deze aandoening. Er is speciale apparatuur nodig om deze nagels te behandelen. Hiervoor moet u contact opnemen met de podotherapeut of pedicure. U kunt de kans op het oplopen van een klauwnagel wel verkleinen door het dragen van goed schoeisel.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Nagelbedletsel

Nagelbedletsel is vaak erg vervelend.  Er kan van alles aan de hand zijn met de nagel:  hij kan loszitten, afgebroken of versplinterd zijn enz. Het kan zijn dat het nagelbed…

Ontstoken teen

Als we praten over ontsteking praten we over verschillende verschijnselen die daarmee gepaard gaan. In wetenschappelijke termen gaat het over Rubor, Calor, Dolor, Tumor en Functio Laesa. Wat zoveel betekent…

Teennagel laat los (onycholysis)

Onycholysis is een medische term die men gebruikt wanneer de teennagel los laat. Het aantal mensen met deze aandoening is onbekend. Wel weten we dat het meer voorkomt bij vrouwen…