Kromme of tunnelvormige teennagel (hyperconvexe nagel)

Wanneer men een zeer kromme of tunnelvormige teennagel heeft dan spreekt men over een hyperconvexe nagel. Hyperconvexe nagels komen voornamelijk voor bij de grote tenen. Door de kromme vorm kan de nagel verhoogde druk uitoefenen op de nagelwal wat tot klachten kan leiden. De klachten die men ervaart is een drukkend gevoel van of op de nagel, met name tijdens het afzetten van de voet. Wanneer de nagelvorm niet wordt gecorrigeerd, is er een verhoogde kans op het ontwikkelen van een ingegroeide teennagel. Hyperconvexe tunnelvormige teennagel

Oorzaken tunnelvormige teennagel

Vervorming van de nagel kan erfelijk zijn of kan ontstaan door trauma (ongeluk). Hierbij is de nagelplaat zodanig beschadigd geraakt dat deze van vorm is veranderd.

Tunnelvormige teennagel behandelen

Om de verhoogde druk in de nagelwal te verminderen, kan door middel van een nagelbeugel de nagelvorm worden gecorrigeerd. Deze beugel zorgt ervoor dat de nagelplaat vlakker wordt. Wanneer de nagelvorm voldoende is gecorrigeerd, kan de nagelbeugel eraf worden gehaald. Houdt er rekening mee dat de nagel na verloop van tijd zijn oude vorm zal aannemen.

Symptomen

En extra bolstaande nagel hoeft niet per se voor problemen te zorgen. Is dit wel zo, dan ervaren mensen vaak irritatie of kan er zelfs een ontsteking ontstaan als de nagel bijvoorbeeld ingroeit (ungius incarnatus). Deze mensen vinden het vaak fijn om te lopen op blote voeten, omdat er zo geen schoen drukt op de aangedane plek.

Welke behandelmethoden kan de podotherapeut gebruiken?

Mocht een hyperconvexe nagel voor problemen zorgen dan kan uw podotherapeut eventueel een nagelbeugel vervaardigen. Deze beugel heeft als doel de nagel rechter te maken, waardoor hij minder in de nagelwal zit te duwen en als het ware vrij komt te liggen.

Ook kan uw podotherapeut u een gedegen schoenadvies geven, waarbij er gekeken wordt of de schoen voldoende ruimte biedt voor de tenen.

Teennagels moeten recht worden afgeknipt. Dat is al helemaal belangrijk bij hyperconvexe nagels, waarbij er meer kans is op ingroei. Door de nagels recht te knippen voorkomt u deze klachten.

Een behandeling bij Podotherapie Hermanns

Sinds 2002 is Podotherapie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podotherapie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde vestiging is en maak een afspraak.

Om klachten op te sporen verrichten we een uitgebreid lichamelijk onderzoek waarbij we uw houding en lichaamsfuncties testen. Hierbij maken we gebruik van de modernste technieken en apparatuur om tot de beste resultaten te komen. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen we een breed scala aan behandelmogelijkheden inzetten, afhankelijk van de ernst en locatie van uw klacht.

Om onze kennis en kwaliteit voor u te waarborgen zijn we aangesloten bij de NVvP, de beroepsvereniging voor podotherapeuten in Nederland. Daarbij hebben we in juni 2017 het praktijkkenmerk behaald, wat garant staat voor de kwaliteit in de praktijk. Het keurmerk is inzichtelijk voor “patiënten”, andere specialisten, huisartsen en zorgverzekeraars.

De vergoeding voor podotherapie wordt vaak (deels) gedekt door uw aanvullende zorgverzekering en bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: