Ontstoken teen

Als we praten over ontsteking praten we over verschillende verschijnselen die daarmee gepaard gaan. In wetenschappelijke termen gaat het over Rubor, Calor, Dolor, Tumor en Functio Laesa. Wat zoveel betekent als roodheid, warmte, pijn, zwelling en verlies van functie. Afhankelijk van de fase waarin de ontsteking zich bevindt en wat de reden van de ontsteking is kunnen deze verschijnselen allen samen of gedeeltelijk naar voor komen.

Oorzaken

Een ontsteking kan zich in principe overal op het lichaam voordoen – ook aan de tenen komt dit geregeld voor. Er kunnen ook meerdere ontstekingen tegelijk aanwezig zijn op verschillende lichaamsdelen. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een ontstoken teen:

  • Bij een ingegroeide nagel merk je de typische rode kleur van de huid op. Vaak zie je dat de nagelwal ook gezwollen staat.
  • Personen met een hallux abducto valgus (scheefstand grote teen) hebben een bunion (knokkel) zitten aan de binnenkant van de voet. Wanneer de bunion teveel druk te verduren krijgt, bijvoorbeeld van een schoen, kunnen er ontstekingsverschijnselen optreden.
  • Een wonde gaat ook vaak gepaard met een ontsteking. Door het vuil kan de wonde gaan ontsteken of zweren.

Extra risico diabetici

Een speciale risicogroep voor deze problematiek zijn mensen met diabetes mellitus in combinatie met neuropathie (verminderd gevoel). Deze mensen zullen vaak bepaalde symptomen niet waarnemen (pijn/warmte) ten gevolge van de aantasting van de zenuwen. Voor deze groep is geregelde controle van de voeten dus erg belangrijk ! Dit kan zelf gedaan worden of door pedicure/podotherapeut. Bij deze groep is het belangrijk om vooral wonden en de daar bijhorende ontstekingen te vermijden.

Ontstoken teen behandelen

Behandeling van een ontstoken teen bestaat erin om de reden van de ontsteking weg te nemen, indien nodig kan ook gekozen worden om met ontstekingsremmers te behandelen. Verder kan je bij een wonde gebruik maken van Betadine of dergelijk product. Hiermee ontsmet je de wonde en neem je het risico van ontstekingen voor een deel weg.  Bij twijfel kan je ook bij de huisarts terecht die dan kan doorverwijzen indien nodig.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Nagelwal pijn behandelen

Problemen aan de nagelwal komen regelmatig voor. De nagelwal is de nagelplooi tussen de huid en de nagelplaat. Deze kan bijvoorbeeld bij nagels met een harde of scherpe rand gemakkelijk…

Ontstoken nagelriem (paronychia)

Bij een ontstoken nagelriem vertoont de huid rondom de nagel ontstekingensverschijnselen als bijvoorbeeld roodheid, zwelling en soms ook pusvorming. Dit kan pijnklachten geven bij aanraking, druk van de sokken of…

Peesontsteking teenstrekkers

Tendinitis m. extensor digitorum longus Tendinitis m. extensor hallucis longus Tendinitis m. flexor hallucis longus Een tendinitis van de m. extensor digitorum longus is een peesontsteking van de lange teenstrekker…