Teennagel laat los (onycholysis)

Onycholysis is een medische term die men gebruikt wanneer de teennagel los laat. Het aantal mensen met deze aandoening is onbekend. Wel weten we dat het meer voorkomt bij vrouwen in vergelijking met mannen.teennagel laat los

Oorzaken

Het loslaten van één of meerdere nagels kan komen door schade/trauma (ongeluk) door bijvoorbeeld het stoten van de nagel of het vallen van een zwaar voorwerp op de nagel, ziekte aan de nagel(s) of huid, verminderde bloedtoevoer, infectie en geneesmiddelen. Het kan tevens wijzen op een onderliggend medisch probleem. In het laatste geval moet er een arts geraadpleegd worden.

Symptomen

Mensen met deze klacht ervaren natuurlijk het loslaten van de nagel van de onderliggende huid (nagelbed). Het rood tussen de nagel en het nagelbed verkleurt na enige dagen en laat dan los. Dit kan gevoelig zijn, maar is meestal pijnloos.

Teennagel laat los – wat voor behandeling is er?

Er moet duidelijkheid komen waarom de nagel van het nagelbed los laat. Gebeurt dit door bijvoorbeeld een trauma, dan moet er vanzelf een nieuwe nagel komen. De podotherapeut kan u dan helpen met het begeleiden van de nagel, zodat dit geen problemen gaat geven.

Gebeurt het loslaten van de nagel spontaan zonder dat hier een goede reden voor is dan moet de podotherapeut u doorverwijzen naar de huisarts voor verder onderzoek. Er zou immers een onderliggende oorzaak aanwezig kunnen zijn.

Wat kunt u zelf doen om het herstel te bevorderen?

Is de nagel er eenmaal vanaf, moet u het nagelbed beschermen met een pleister en geregeld ontsmetten om infecties tegen te gaan.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Klauwnagel (onychogryphosis)

Een klauwnagel wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een ongeluk of door aanhoudende verhoogde druk van schoeisel. Bij een klauwnagel is er sprake van een opeenstapeling van hoornlagen, waardoor…

Nagelbedletsel

Nagelbedletsel is vaak erg vervelend.  Er kan van alles aan de hand zijn met de nagel:  hij kan loszitten, afgebroken of versplinterd zijn enz. Het kan zijn dat het nagelbed…