Pijn aan de voet

10% van de Nederlanders heeft pijn aan de voet. Zo kunnen er bijvoorbeeld klachten aan de tenen en nagels ontstaan, maar ook de middenvoet kan pijnlijk zijn. Voetklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Namelijk het dragen van verkeerde/slechte schoenen, een trauma, of door een afwijkende stand van de voeten en/of tenen. Bij verkeerde schoenen kan men denken aan te kleine of krappe schoenen en aan naaldhakken. Door op naaldhakken te lopen, wordt het lichaamsgewicht verplaatst naar de bal van de voet die daardoor overbelast raakt. Bij te krappe schoenen worden de voetstructuren op elkaar gedrukt waardoor er vervelende knellingen kunnen ontstaan. Te kleine schoenen geven snel klachten aan de tenen zoals eelt en likdoorns. Bij een trauma moet men bijvoorbeeld denken aan een gebroken middenvoetsbeentje. Bij een afwijkende stand van de voeten of tenen, kan men denken aan hamertenen, scheefstand van de grote teen (Hallux Valgus), een platvoet of een holvoet.

Veelvoorkomende voetklachten

Waar zit de pijn aan de voet? Zoek nog specifieker op het gebied waar de pijn zich bevindt:

Pijn binnenkant voet
Pijn aan de binnenkant van de voet

Pijn aan de bovenkant van de voet
Pijn aan de bovenkant van de voet
Pijn aan de buitenkant van de voet
Pijn aan de buitenkant van de voet
Pijn aan de onderkant van de voet
Pijn aan de onderkant van de voet
Pijn aan de achterkant van de voet
Pijn aan de achterkant van de voet
botaangroei exostose

Slijtage van het kraakbeen in de teengewrichtjes, waarbij het kraakbeen dunner, zachter en/of brokkelig wordt.

morbus ledderhose

Een verschrompeling van het bindweefsel van de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Er zijn harde knobbels (noduli) te voelen op deze locatie die pijnlijk kunnen zijn tijdens lopen.

capsulitis

Een ontsteking van het kapsel van de gewrichten van de overgang van de middenvoet naar de voorvoet.

charcot-voet

Een Charcot-voet komt vrijwel alleen voor bij mensen met diabetes (zowel type I als II) en ontstaat veelal in de middenvoet. Klik voor meer informatie.

eelt

Verhoorning/verdikking van dode cellen aan de oppervlakte van de huid met veelal een gele kleur dat ontstaat door verhoogde druk en/of wrijving op die plek.

Ganglion

Een uitstulping van de peesschede of van het gewrichtskapsel en voelt als een bobbeltje aan de pols, vingers of voet. Het is een omkapselde holte gevuld met geleiachtig vocht.

Platvoet - holvoet

Dit is een specifiek voettype, die herkend wordt aan een abnormale hoge voetboog en een hoge wreef.

jicht voet

Gewrichtsontsteking door neerslag van urinezuurkristallen in en rondom het gewricht.

zenuwklachten

Een Joplin’s neuroma is een inklemming van de zenuw aan de binnenzijde van het grote  teengewricht.

Pijn aan de buitenkant van de voet

Het plots neerklappen van de voet als gevolg van een verlamming van de voetheffers/voetstrekspieren van de voet en tenen. U kunt de voet dan niet meer goed afwikkelen.

klompvoet

Dit is een standsafwijking van de voet dat zich kenmerkt vier afwijkingen: een holvoettype (cavus), banaanvorm (adductus), kanteling van de voet (varus), spitsstand van de voet (equinus).

Likdoorn verwijderen

Een pijnlijke plek/pit eelt dat naar binnen groeit ontstaan door verhoogde druk.

mortonse neuralgie

Zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes, waarbij de zenuw vaak verdikt is.

Morbus Sever (hielpijn bij kinderen)

Irritatie van de groeischijf op het hielbeen, doordat de achillespees  te veel trekkracht uitoefent op de plaats waar deze aanhecht op het hielbeen. Dit is namelijk in de buurt van de groeischijf en kan klachten geven tijdens intensieve belasting.

sesamoiditis

Een verzamelnaam van pijn, Irritatie of ontsteking van de sesambotjes die zich aan de onderkant van het grote teengewricht bevinden.

steunzolen bij platvoeten

Dit is een specifiek voettype dat herkend wordt aan een afgeplatte voetboog, naar binnen kanteling van de voet en eventueel pijn, zwelling en vermoeidheid.

bloedvaten van de voet

Een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer naar de vingers en tenen stopt wat resulteert in gevoelloosheid, verkleuring, pijn en tinteling van de vingers en tenen.

marsfractuur

Een vermoeidheidsbreuk van een van de middenvoetsbeentjes door overbelasting.

jicht voet

Vermoeide voeten ontstaan simpelweg door niet goed functionerende voeten.

Wratten zijn vaak ruwe, bloemkoolachtige bultjes op de huid en komen met name voor op de handen en voeten.

zenuwklachten

Indien er sprake is van stekende pijnscheuten, tintelingen, branderige en/of een doof gevoel, kan dit duiden op zenuwklachten.

Behandeling van voetklachten

Onze podotherapeuten verrichten zorgvuldig onderzoek naar de oorzaak van uw voetklachten. Op deze manier kunnen de voetklachten direct worden aangepakt met bijvoorbeeld steunzolen om uw lichaam in balans te brengen, of door het geven van een goed schoenadvies. Ook werken we nauw samen met andere zorgverleners. Zij kunnen de therapie aanvullen om zodoende een zo goed mogelijk resultaat te bereiken in het verminderen van uw klachten.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: