Hielkloven

Hielkloven zijn ‘scheuren’ of ‘barsten’ in de huid ter hoogte van de hiel. De kloven kunnen verschillen in diepte en tevens erg pijnlijk zijn.

hielkloven

Oorzaken

Er zijn verschillende factoren die kunnen meespelen bij het ontstaan van hielkloven. Denk hierbij aan overmatige druk ten gevolge van bijvoorbeeld een afwijkende voetstand, een staand beroep of overgewicht. De conditie van de huid: veel eeltvorming, een droge huid (vochtbalans) en het verlies van elasticiteit van de huid ten gevolge van ouderdom kunnen van invloed zijn op het ontstaan van hielkloven. Daarnaast kan het dragen van open schoenen/sandalen, te strakke of ruime schoenen, veel blootstelling aan vocht, wrijving van sokken en het veel lopen op blote voeten een rol spelen. Ook kunnen verschillende aandoeningen als bijvoorbeeld een verminderde doorbloeding, diabetes, eczeem en psoriasis het ontstaan van hielkloven beïnvloeden. Bij het ontstaan van kloven speelt aanleg mogelijk ook een rol.

Symptomen

Er zijn kleine ‘scheuren’ of ‘barsten’ in de huid zichtbaar ter hoogte van de hiel (kloven kunnen tevens op andere locaties onder de voet aanwezig zijn). De randen zijn hard, maar in de scheur is de huid wat zachter. De diepte van een kloof kan verschillen en ook is het mogelijk dat de huid hier open gaat en een wondje ontstaat. Dit wondje kan gaan bloeden en tevens mogelijk gaan ontsteken (ontstekingsvocht/pusvorming). Wees hier alert op. Hielkloven kunnen dan ook gevoelig zijn en pijnklachten geven bij belasting.

Behandeling hielkloven

Indien er hielkloven aanwezig zijn, is het belangrijk om de voeten dagelijks in te smeren doormiddel van een vochtinbrengende crème (niet in wondjes). Indien er wondjes aanwezig zijn is het belangrijk de wond te ontsmetten, goed schoon te houden en als nodig dagelijks af te dekken met schone pleister totdat de huid droog/gesloten is. Raadpleeg als nodig hiervoor U pedicure of podotherapeut. Zeker in het geval van diabetes of een verminderde doorbloeding! U kunt proberen het eelt zelf voorzichtig weg te halen, maar nogmaals wees ook hierbij alert en ga niet zelf aan de slag bij diabetes of een verminderde doorbloeding. Indien er forse hielkloven aanwezig zijn (en/of wondjes) is het mogelijk hiervoor een afspraak in te plannen bij een (medisch) pedicure of podotherapeut om de kloven en het eelt te laten verzorgen en verwijderen. Indien de hielkloven veroorzaakt worden door bijvoorbeeld te krap schoeisel of een afwijkende voetstand, is het ook belangrijk deze factor aan te pakken.

Wat kunt u zelf doen om hielkloven tegen te gaan?

Het is belangrijk om te voeten het liefste dagelijks (regelmatig) goed in te smeren doormiddel van een vochtinbrengende crème. Let hiermee op bij een gladde vloer! Draag evtentueel kousen en schoenen/slippers ter voorkoming van uitglijden. Breng deze crème ook niet aan tussen de tenen om schimmelinfecties te voorkomen (droog ook altijd goed en voorzichtig tussen de tenen af). Draag goed passend (evt. gesloten) schoeisel (niet te groot, klein of oneffenheden). Let er op bij sandalen/slippers op dat de voet niet over de hak van de schoen valt bij belasting. Draag schone en droge sokken. Probeer eventueel voorzichtig (!) overtollig eelt te verwijderen als er geen sprake is van onderliggende aandoeningen als een verminderde doorbloeding en diabetes. Laat het eelt als nodig regelmatig/tijdig verwijderen door u pedicure of podotherapeut. Wees alert op wondjes bij hielkloven en raadpleeg ook hiervoor u podotherapeut als nodig. Indien er sprake is van een afwijkende voetstand of overdruk kunnen mogelijk podotherapeutische zolen ingezet worden om de eeltvorming te verminderen/vertragen.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Een behandeling bij Podotherapie Hermanns

Sinds 2002 is Podotherapie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podotherapie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde vestiging is en maak een afspraak.

Om klachten op te sporen verrichten we een uitgebreid lichamelijk onderzoek waarbij we uw houding en lichaamsfuncties testen. Hierbij maken we gebruik van de modernste technieken en apparatuur om tot de beste resultaten te komen. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen we een breed scala aan behandelmogelijkheden inzetten, afhankelijk van de ernst en locatie van uw klacht.

Om onze kennis en kwaliteit voor u te waarborgen zijn we aangesloten bij de NVvP, de beroepsvereniging voor podotherapeuten in Nederland. Daarbij hebben we in juni 2017 het praktijkkenmerk behaald, wat garant staat voor de kwaliteit in de praktijk. Het keurmerk is inzichtelijk voor “patiënten”, andere specialisten, huisartsen en zorgverzekeraars.

De vergoeding voor podotherapie wordt vaak (deels) gedekt door uw aanvullende zorgverzekering en bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen