Tarsal boss

Een tarsal boss is een knobbeltje bovenop de voet welke steeds rood wordt. Deze aandoening wordt ook wel een papegaaienbek genoemd in de volksmond. Het knobbeltje is vaak niet echt pijnlijk, behalve bijvoorbeeld wanneer je een lange wandeling hebt gemaakt. Door het schuren van de wreef tegen de tong van de schoen ontstaan er dan pijnklachten. Wat is Tarsal boss precies, en hoe ontstaat deze?

tarsal boss

Oorzaak tarsal boss

Tarsal boss is een beginnende gewrichtsslijtage, veroorzaakt door een holvoet/platvoet of een kraakbeen beschadiging na een trauma (wanneer er bijvoorbeeld iets zwaars op je voet is gevallen). Als de verdikking de ene dag dikker is dan de andere is dat te wijten aan de vloeistof die uit het onderliggend gewricht uitstulpt en spreken we van een cyste. Of het is er al vanaf de geboorte, het kan bijvoorbeeld zijn dat het een vergroeiing van het bot is of een extra stukje bot – een accessoire bot genoemd.

Symptomen tarsal boss

Meestal zijn er aan de bult zelf geen klachten en komen pijnklachten door externe factoren zoals schoenen die de bult geïrriteerd doen raken.

Behandeling tarsal boss

Uw podotherapeut kan verschillende acties onder nemen: Als de verdikking veroorzaakt is door een holle voet of door slijtage van gewrichten (artrose) kan een steunzool de oplossing bieden.

Er kan ook een vilt therapie worden gestart en dat wil zeggen dat de bult acuut drukvrij kan gelegd worden door middel van een opmaat gemaakt stuk vilt.

Tot slot is er nog een veter strik techniek om de bult zoveel mogelijk drukvrij te houden:

Tarsal boss veters strikken

Wat kunt u zelf doen om de klacht te verminderen?

Zelf kunt u letten op het schoeisel dat u draagt. Wees ervan bewust dat de schoen bij de wreef zo min mogelijk mag knellen, de tenen voldoende ruimte hebben en een stugge loopzool heeft.

Heeft u last van pijnlijke drukplekken? Maak dan vandaag nog een afspraak met de podotherapeut. Ga naar het contactformulier of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Ganglion (knobbeltje)

Een ganglion is een goedaardige zwelling (holte) gevuld met een geleiachtige gewrichtsvloeistof. Het is een uitstulping van een pees of gewrichtskapsel en ziet eruit als een knobbeltje. In de meeste…

Morbus Ledderhose

Wat is Morbus Ledderhose? Morbus Ledderhose, ook wel de ziekte van Ledderhose genaamd, is een erfelijke aandoening waarbij verhardingen in het bindweefsel onder de voet optreden. De aandoening is makkelijk…