Gebroken middenvoetsbeentje (Jones-fractuur)

Een Jones-fractuur is een botbreuk van het vijfde middenvoetsbeentje (metatarsale 5) en wordt ook wel een Jonesfractuur genoemd. De diagnose wordt gesteld op basis van een röntgenfoto.

Jones fractuur
Jones fractuur – © Lucien Monfils

Oorzaken

Een botbreuk heeft verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is een recent trauma (ongeluk). Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stoten, omzwikken of iets laten vallen op de voet.  Ook ontstaat een gebroken middenvoetsbeentje doordat het voor een langere tijd overbelast wordt. Er komt dan te veel stress op het botstuk, deze raakt vermoeid en kan breken. Osteoporose (afname van botdichtheid) zorgt ervoor dat de kwaliteit van het bot dermate verslechtert dat het de belasting tijdens afwikkeling niet meer kan verdragen. Tenslotte is een persoon met een bepaald voettype (holvoet of platvoet) gevoeliger voor het oplopen van botbreuken van het middenvoetsbeentjes.

Symptomen

Mensen met deze klacht hebben vaak pijn aan de buitenzijde van de middenvoet. Het bewegen en belasten van de voet is dan erg pijnlijk. Ook kan er een zwelling ontstaan op de aangedane plaats, omdat het weefsel geïrriteerd is.

Behandeling Jones-Fractuur

Aan de hand van de soort breuk (ongecompliceerd of gecompliceerd) wordt de behandelmethode bepaalt. Bij een ongecompliceerde breuk wordt de voet gestabiliseerd met een gipsspalk. Bij een gecompliceerde breuk zal er een chirurgische ingreep plaatsvinden, zodat erna goed herstel kan optreden.

De podotherapeut kijkt of een afwijkende voetstand zorgt voor meer belasting op het middenvoetsbeentje. Zo ja, dan wordt er met een corrigerende zooltherapie gestart om het bot zoveel mogelijk te ontlasten. Verder geeft de podotherapeut een advies over belasting (de stress op het lichaam) en belastbaarheid (wat het lichaam aankan).

Wat kunt u zelf doen om de klacht te verminderen?

Bij een verdenking van een fractuur moet u contact opnemen met de huisarts. Zorg ervoor dat u de voet zo min mogelijk belast.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Marsfractuur

Een marsfractuur is een andere benaming voor een gebroken middenvoetsbeentje of een stressfractuur. Dit is een zeer vervelende blessure die ontstaat door overbelasting als gevolg van bijvoorbeeld sport of werk….

Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie is een veelvoorkomende klacht wat veelal voorkomt bij vrouwen. Bij deze klacht is een zenuw in de voorvoet beklemd geraakt tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes (vaak tussen…