Sinus Tarsi Syndroom

Wat is het Sinus tarsi syndroom?

Sinus Tarsi Syndroom

De sinus tarsi is een soort van tunnel die in de voet tussen de voetwortelbeenderen loopt. Deze tunnel loopt van de zijkant van de voet, net voor de buitenste enkelknobbel, schuin naar binnen toe. Hier zitten meerdere pezen, bloedvaten en zenuwen. Net buiten de zenuwtunnel bevindt zich een gewrichtskapsel. Bij het sinus tarsi syndroom zijn een of meerdere van deze weefsels geïrriteerd of ontstoken.

Oorzaken

Het sinus tarsi syndroom kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:

 • Verstuiking (in +/- 70% van alle gevallen)
 • Overgewicht
 • Sporten (zoals bijvoorbeeld ballet, basketbal, dansen of volleybal)
 • Verkeerd looppatroon
 • Bepaalde voetafwijkingen zoals spits- of platvoeten
 • Reumatoïde artritis

Symptomen

Klachten die kunnen voorkomen bij het sinus tarsi syndroom zijn:

 • Pijn aan de buiten-/bovenzijde van de voet/enkel (dof/brandend/tintelend/stekend)
 • Verergering van de klachten of moeite bij lopen of oneffen terrein
 • Pijn met het naar beneden of naar binnen bewegen van de voet
 • Stijfheid
 • Instabiel gevoel in de voet
 • Plaatselijke zwelling

Sinus tarsi syndroom behandelen

De behandeling van de klacht is afhankelijk van de oorzaak. Als het wordt veroorzaakt door scheefstand van de voet, zoals bijvoorbeeld een platvoet, of een verkeerd looppatroon dan bieden podotherapeutische steunzolen vaak een oplossing. Hierbij kan er ook een passend schoenadvies gegeven worden. Deze steunzolen corrigeren de voetstand waardoor de zenuwtunnel minder wordt belast. Wanneer het om een verstuiking gaat is rust erg belangrijk. Door regelmatig met ijs te koelen verminder je eventuele zwelling.

Als de pijn is afgenomen kan fysiotherapie mogelijk helpen bij het versterken van de spieren rondom de voet en enkel. Hierdoor kan het sinus tarsi syndroom in de toekomst voorkomen worden.

Mocht er geen behandeling zijn welke een positieve werking heeft, dan is het soms nodig om te opereren. Het bot/weefsel rondom de sinus tarsi wordt dan hersteld. De uitvoering van een dergelijke operatie komt zeer weinig voor.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer het gaat om een verstuiking kunt u het beste rust nemen en zelf koelen met ijs. Daarnaast is het dragen van stevige, wat hoger aansluitende schoenen ook belangrijk. Dit vermindert in veel gevallen de klachten. Indien nodig kunt u ook nog een pijnstiller nemen.

Bekijk onderstaande video om te zien waar een goede schoen aan moet voldoen:

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Neurinoom

Een neurinoom, ook wel een neuroom genoemd, is een goedaardige woekering van zenuwweefsel die ontstaat op de plek waar een zenuw is beschadigd. De zenuw probeert zich te herstellen en…

Zenuwbeknelling (Compressieneuropathie)

Een compressieneuropathie is een beknelling in de zenuw. Dit kan klachten opleveren als pijn, tintelingen of een brandend gevoel. Een zenuwbeknelling kan op verschillende plekken in het lichaam ontstaan. Hierdoor…