Jicht voet

Wat is jicht?

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een te hoog urinezuurgehalte in het lichaam. Urinezuur ontstaat door het afbreken van purine uit voedselinname. Wanneer urinezuur niet volledig in het bloed kan oplossen, slaat dit op de gewrichten neer als urinezuurkristallen. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan die hevige pijn veroorzaken, een zogenaamde jichtaanval.  Meestal volgen er na de eerste jichtaanval meerdere aanvallen. Men spreekt dan over chronische jicht.jicht voet

Symptomen van jicht voet

Meestal ontstaat jicht in het gewricht van de grote teen of bovenop de voet, of in de handen. Het is zeer pijnlijk en kan gepaard gaan met koorts. Het gewricht wordt dikker, voelt warm aan en er is sprake van een verminderde beweeglijkheid. Bijna altijd is de huid rondom het gewricht felrood en strak gespannen. Een afwijkende stand van de grote teen of van voet kan de jichtaanvallen verergeren, doordat er extra veel druk op het grote teengewricht komt. In sommige gevallen is de pijn zo erg, dat zelfs een beddenlaken pijn kan doen. Na verloop van tijd kunnen er jichtknobbels ontstaan. Deze knobbels zijn op zich niet pijnlijk, maar kunnen wel de beweeglijkheid van de gewichten beperken.

Oorzaken van jicht

Het ontstaan van jicht in uw voet kan te maken hebben met verschillende factoren.  Een andere oorzaak van jicht kan het eten van orgaanvlees, rood vlees of schaaldieren zijn maar ook overmatig drinken van frisdrank kan een rol spelen. Deze oorzaken kunnen bijdragen aan de vorming van urinezuurkristallen. Andere oorzaken die kunnen bijdragen aan jicht zijn erfelijkheid, mensen met een hoog cholesterol of hoge bloeddruk en diabetes. Ook de inname van bepaalde alcoholische dranken en voedsel met een hoog purinegehalte kunnen de urinezuurspiegel in het bloed verhogen, waardoor jichtaanvallen kunnen ontstaan.

Jicht voet behandelen

Jicht is niet te verhelpen, maar met medicatie kunnen de aanvallen wel afnemen in aantal en in hevigheid. Bij een jichtaanval aan de voeten is het belangrijk om geen druk te zetten door bijvoorbeeld te lopen, maar om de voeten hoog te houden. Wanneer de aanval is afgelopen, is het belangrijk om de voeten weer te belasten en zodoende verstijving van de gewrichten te voorkomen.
Door middel van podotherapeutische zolen kunnen we ervoor zonder dat het grote teengewricht minder belast wordt waardoor klachten verminderen. Ook kunnen hiermee eventuele afwijkingen aan de voetstand gecorrigeerd worden. Ook wordt een passend schoenadvies gegeven, om te zorgen dat een eventuele beknelling wordt voorkomen.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Reumatische voet

Bijna 3 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma, waarvan 80 tot 96% voetklachten ervaart. Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Onze podotherapeuten zijn deskundigen…