Capsulitis

Capsulitis is een gewrichtsontsteking in de voorvoet. U ervaart irritaties of een ontsteking in de gewrichten van uw voorvoet. Pijnklachten die ervaren worden zijn een stekende of zeurende pijn. Hoe meer u uw voet belast, hoe erger de klachten zullen zijn. Onze specialisten helpen u graag met het verhelpen van de klachten naar aanleiding van capsulitis.capsulitis

Symptomen

Men ervaart pijnklachten ter hoogte van de bal van de voet, met name bij het afzetten van de voet. Het gevoel wordt als stekend ervaren tijdens belasting en als een zeurende pijn in rust. Ook ervaart men vaak een branderig gevoel.

Hoe wordt capsulitis veroorzaakt?

Er is geen eenduidige oorzaak te benoemen. Er liggen meerdere oorzaken ten grondslag aan deze klacht. Zo kunt u capsulitis krijgen door een andere soort belasting als u bijvoorbeeld meer gaat sporten of werken. Ook kan het dragen van andere schoenen dit probleem veroorzaken. Tenslotte kunt u last hebben van een verkeerde voetstand, wat ook in capsulitis kan resulteren. We zien vaak dat een combinatie van bovenstaande oorzaken een rol speelt bij mensen die last hebben van deze klacht. Vaak spelen schoenen een belangrijke rol. Het blijkt dat nog steeds veel mensen te kleine of smalle schoenen dragen, waardoor uw voet niet de optimale steunt krijgt die het nodig heeft.

Behandeling capsulitis

Podotherapeutische zolen

Door middel van podotherapeutische zolen wordt de voetstand gecorrigeerd en wordt de druk op de voorvoet ontlast. Hierbij is het belangrijk dat er een stevige schoen gedragen wordt, zodat de functie van de podotherapeutische zool optimaal is.

Adequaat schoeisel

Het is belangrijk om een stevige schoen te dragen, dit kan i.c.m. een podotherapeutische zool zijn. Bij voorvoetklachten is het belangrijk om een schoen te dragen met een stevige loopzool en met het buigpunt op het juiste punt, de bal van de voet. Dit zorgt ervoor dat de afwikkeling over de voorvoet gemakkelijker gaat en er minder druk op de voorvoet komt. Bekijk voor meer informatie onze pagina: Waaraan moet een goede schoen voldoen?

Oefeningen voor thuis

Naast eventuele hulpmiddelen en goed schoeisel kunt u thuis ook nog actief werken aan het herstel. Voor capsulitisklachten hebben wij enkele voetoefeningen geplaatst. Zie voet-oefening 1 en 2 voor zelfhulp bij capsulitis.

OVAC (orthopedische voorziening aan confectie schoen)

Bij een OVAC wordt er een aanpassing gemaakt aan uw eigen schoen. Hier wordt voor gekozen wanneer er met een podotherapeutische zool niet voldoende resultaat wordt bereikt. Bij capsulitis klachten kan er gekozen worden om een afwikkelbalk onder de schoen te plaatsen waardoor de afwikkeling gemakkelijker gaat en de druk op de voorvoet verminderd wordt.

OSB (semi-orthopedische schoen)

Wanneer iemand een erg brede voet heeft in vergelijking met de lengte maat is het vaak moeilijk om een schoen te vinden met een juiste pasvorm. Vaak moet er een grotere lengtemaat genomen worden zodat de voet qua breedte in de schoen past. Wanneer de lengtemaat groter is dan de lengte van de voet zit het buigpunt van de schoen op de verkeerde plek waardoor de klachten in stand gehouden kunnen worden. Een semi-orthopedische schoen is een schoen waarbij een afwijkende breedte maat gekozen kan worden. Op deze manier heeft de schoen een goede pasvorm en vind er tijdens het lopen een juiste afwikkeling plaats. Ook in deze schoen kan er gekozen worden om een afwikkelbalk te plaatsen.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Marsfractuur

Een marsfractuur is een andere benaming voor een gebroken middenvoetsbeentje of een stressfractuur. Dit is een zeer vervelende blessure die ontstaat door overbelasting als gevolg van bijvoorbeeld sport of werk….

Morbus Köhler 2

Wat is Morbus Köhler 2? Morbus Köhler 2 wordt ook wel de ziekte van Freiberg of de ziekte van Köhler 2 genoemd. De precieze oorzaak is nog onbekend maar gedacht…

Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie is een veelvoorkomende klacht wat veelal voorkomt bij vrouwen. Bij deze klacht is een zenuw in de voorvoet beklemd geraakt tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes (vaak tussen…

Sesamoiditis

Sesamoiditis is de medische naam voor irritatie of ontsteking van de sesambotjes van de voet. De sesambotjes (sesamoiden) zijn twee kleine botjes die onderaan het gewricht van de grote teen…

Syndroom van Raynaud

Wat is het Syndroom van Raynaud? Het syndroom van Raynaud wordt ook wel het fenomeen van Raynaud of ziekte van Raynaud genoemd. Het is een vaataandoening waarbij kleine slagaders verkrampen…