Eelt (callus/hyperkeratose)

Eelt is een beschermingsmechanisme van de huid als reactie op wrijving of druk. Het ontstaat dus op plekken op uw voet, waar veel druk of wrijving ontstaat om daar juist meer bescherming te bieden. M.n. de voorvoet, hiel en op/onder uw tenen zal dit ontstaan.eelt

Wanneer eelt te dik wordt, kan dit in pijnklachten resulteren. Dit omdat eelt op uw onderliggende structuren in uw voet zal gaan drukken. Het kan een drukkende/branderige pijn veroorzaken onder uw voeten. Wanneer dit gebeurt op de randen van uw hielen, kan het gaan scheuren, wat kloven kan veroorzaken.

Ook is het mogelijk dat eelt in een kegelvorm uw voet in gaat groeien, wanneer hier sprake van is, spreken we van een likdoorn ofwel eksteroog (clavus). U kunt dit vergelijken met een kiezelsteen dit vast zit in uw voet. Doordat een likdoorn erg scherp is, kan het aanvoelen als iets dat constant in uw voet zit te prikken.

M.n. bij cliënten met diabetes en reuma is het van belang dat eelt verwijderd wordt, zodat de kans op wonden zo goed mogelijk geminimaliseerd wordt.

Behandeling

Eelt kan op verschillende manieren behandeld worden door uw podotherapeut. Uw podotherapeut kan middels een instrumentele behandeling de eeltknobbel wegsnijden of frezen. Dit is een pijnloze behandeling omdat eelt niet door zenuwen geïnnerveerd wordt. Ook zal uw podotherapeut een onderzoek doen van uw voet, dit om te kijken welke oorzaak het eelt heeft. Als blijkt dat het om een biomechanische afwijking gaat in uw voet, dan kan uw podotherapeut een steunzool of orthese voorschrijven om de druk te verlagen onder uw voet, zodat de eeltvorming geremd zal worden.

Uw podotherapeut zal u tevens een geschikte pedicure voor kunnen schrijven zodat met enige regelmaat het eelt aangepakt kan worden, zodat de kans op klachten zo min mogelijk is. Zelf kunt u eventueel het eelt nog verwijderen middels een puimsteen door deze bijvoorbeeld na het douchen te gebruiken wanneer uw huid/eelt nog week is.

Een behandeling bij Podotherapie Hermanns

Sinds 2002 is Podotherapie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podotherapie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde vestiging is en maak een afspraak.

Om klachten op te sporen verrichten we een uitgebreid lichamelijk onderzoek waarbij we uw houding en lichaamsfuncties testen. Hierbij maken we gebruik van de modernste technieken en apparatuur om tot de beste resultaten te komen. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen we een breed scala aan behandelmogelijkheden inzetten, afhankelijk van de ernst en locatie van uw klacht.

Om onze kennis en kwaliteit voor u te waarborgen zijn we aangesloten bij de NVvP, de beroepsvereniging voor podotherapeuten in Nederland. Daarbij hebben we in juni 2017 het praktijkkenmerk behaald, wat garant staat voor de kwaliteit in de praktijk. Het keurmerk is inzichtelijk voor “patiënten”, andere specialisten, huisartsen en zorgverzekeraars.

De vergoeding voor podotherapie wordt vaak (deels) gedekt door uw aanvullende zorgverzekering en bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: