Hielspoor (Spina calcaneï)

Pijn aan de hiel kan verschillende oorzaken hebben. De twee meest voorkomende oorzaken zijn hielspoor en Fasciitis plantaris (ofwel fascieklachten). Deze twee klachten worden vaak door elkaar gebruikt omdat de klachten die men ervaart vergelijkbaar zijn. Aan de onderkant van de voet bevindt zich een peesplaat, de zogenaamde fascia plantaris. Indien er verkalking ontstaat aan de aanhechting van de peesplaat aan de hiel, spreekt men van hielspoor. Hierbij kan extra botaangroei aanwezig zijn aan de hiel.

hielspoor

Oorzaken van hielspoor

Hielspoor is een typische overbelastingklacht. Bij overgewicht of het doorzakken van de voet komt er teveel trekkracht op de peesplaat die onder de voet loopt. Hierdoor komen er scheurtjes bij de aanhechting van het bot. Het lichaam gaat dan extra botvorming afzetten. Deze botaangroei aan het hielbeen verstevigt als het ware de aanhechting van de peesplaat.

Symptomen

Mensen met hielspoorklachten ervaren pijnscheuten/steken in de hiel tijdens het lopen. De eerste stappen na opstaan zijn vaak pijnlijk en ook voelt de voet stijf aan. De peesplaat kan dan geïrriteerd of zelfs ontstoken zijn. We spreken dan van een peesplaatontsteking (fasciitis plantaris). Hielspoor en fasciiis plantaris zijn twee verschillende termen die vaak door elkaar worden gehaald. Hielspoor is juist het gevolg van de peesplaat-irritatie of ontsteking.

Hielspoor behandelen

Uw podotherapeut kan bij een afwijkende voetstand corrigerende steunzolen maken die verlichting bieden aan de klacht. De steunzolen zorgen dan voor een vermindering van de trekkracht op de peesplaat onder de voet. Er kan eventueel ook zacht materiaal in de hielen worden geplaatst ter schokabsorptie, waardoor inwerkende krachten op het hielbeen worden gedempt.

Ook kan uw podotherapeut rek- en strekoefeningen meegeven, zodat de peesplaat geleidelijk wordt belasten tijdens het lopen (warming-up). Hij of zij kan u tevens een gedegen schoenadvies en/of belastingsadvies geven, zodat de klacht sneller over gaat.

Hielspoor oefeningen

Voor hielspoorklachten kunt u zelf thuis al actief werken aan het herstel. We hebben een aantal hielspoor oefeningen samengesteld die uw voet sterker maken. Bekijk voet-oefening 1, 2, 4, 5 en 8 voor hielspoorklachten.

Door rust te nemen haalt u de belasting op de peesplaat onder de voeten weg. Hierdoor kan de peesplaat herstellen. Verder is het van belang dat u stevig schoeisel draagt, zodat de voet zoveel mogelijk wordt ontzien tijdens het lopen.

Is een operatie nodig bij hielspoor?

Veel mensen die last hebben van hielspoor zullen van de klachten afkomen door een behandeling bij een specialist. In slechts 5% van alle gevallen is een operatie noodzakelijk. Dit gebeurt altijd pas na een intensieve behandeling. Op het moment dat de pijnklachten blijven, kan er gekozen worden voor een operatie. Deze zal altijd in het ziekenhuis plaatsvinden en uitgevoerd worden door de orthopedisch chirurg. Een andere optie is het doorsturen naar zorgverlener die gespecialiseerd is in shockwave therapie. Denk hierbij aan de fysiotherapeut.

Een behandeling bij Podotherapie Hermanns

Sinds 2002 is Podotherapie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podotherapie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde vestiging is en maak een afspraak.

De vergoeding voor podotherapie wordt vaak (deels) gedekt door uw aanvullende zorgverzekering en bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Met op maat gemaakte steunzolen ondersteunt u de peesplaat en zullen hielspoorklachten in veel gevallen verdwijnen. Maak vandaag nog een afspraak.

Maak een afspraak