Hielspoor

hielspoor

Wat is hielspoor?

Pijn aan de hiel kan verschillende oorzaken hebben. De twee meest voorkomende oorzaken zijn hielspoor en Fasciitis plantaris (peesplaatontsteking). Deze twee klachten worden vaak door elkaar gebruikt omdat de klachten die men ervaart vergelijkbaar zijn. Wat is hielspoor dan precies? Aan de onderkant van de voet bevindt zich een peesplaat, de zogenaamde fascia plantaris. Indien er verkalking ontstaat aan de aanhechting van de peesplaat aan de hiel, spreekt men van hielspoor. Hierbij kan extra botaangroei aanwezig zijn aan de hiel.

Oorzaken van hielspoor

Hielspoor is een typische overbelastingsklacht. Bij overgewicht of het doorzakken van de voet komt er teveel trekkracht op de peesplaat die onder de voet loopt. Hierdoor komen er scheurtjes bij de aanhechting van het bot. Het lichaam gaat dan extra botvorming afzetten. Deze botaangroei aan het hielbeen verstevigt als het ware de aanhechting van de peesplaat.

Symptomen

Mensen met hielspoorklachten ervaren stekende pijn in de hak tijdens het lopen. De eerste stappen na opstaan zijn vaak pijnlijk en ook voelt de voet stijf aan. De peesplaat kan dan geïrriteerd of zelfs ontstoken zijn. Wanneer de peesplaat ontstoken is, spreken we van een peesplaatontsteking (fasciitis plantaris). Hielspoor en fasciitis plantaris zijn twee verschillende termen die vaak door elkaar worden gehaald. Hielspoor daarentegen is juist het gevolg van de peesplaat-irritatie of ontsteking.

Behandeling

Strassburg sok
Met een hielspoor sok wordt de peesplaat op spanning gehouden

Vermoedt u dat u hielspoor heeft? Uw podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klacht en kan bij een afwijkende voetstand corrigerende steunzolen maken die verlichting bieden. De steunzolen zorgen dan voor een vermindering van de trekkracht op de peesplaat onder de voet. Er kan eventueel ook zacht materiaal in de hielen worden geplaatst ter schokabsorptie, waardoor inwerkende krachten op het hielbeen worden gedempt.

Steunzolen voor hielspoor

Middels een goede steunzool kunnen wij uw hielspoor gaan corrigeren. Hierbij is het van belang om de doorgezakte voetboog in het midden aan de binnenzijde van de voet te ondersteunen. Door op deze plek de voet te ondersteunen met een specifiek podotherapeutisch element (bepaalde vorm in de steunzool) wordt de voet in een neutralere voetstand gedwongen en komt de voet rechter te staan. Hierdoor worden de structuren aan de binnenzijde van de voet, waaronder de peesplaat onder de voet, minder belast. Doordat de  voet rechter komt te staan valt deze tijdens het lopen minder ver naar binnen. Dit geeft indirect meer steun aan de enkels en u komt stabieler te staan. Bovendien zorgen de steunzolen voor een betere drukverdeling onder de voet.

Hielspoor behandelen met inlegzolen

Let wel, met podotherapeutisch steunzolen kunnen we uw voetstand niet blijvend corrigeren. Dit houdt in dat als u van de steunzolen stapt uw oude voetstand weer terug komt. Dit is dan ook de reden dat de meeste mensen met hielspoorklachten niet meer zonder steunzolen wilt lopen.

Wanneer de voet meer rek nodig heeft, kan door middel van het gebruik van een hielspoor sok de peesplaat licht onder spanning gehouden worden. Tot slot voorziet de podotherapeut u graag van een gedegen schoenadvies en/of advies t.a.v. fysieke beweging en rust. U kunt met de juiste oefeningen zelf ook het herstel bevorderen.

Hielspoor oefeningen

Ook kan uw podotherapeut rek- en strekoefeningen meegeven, zodat de peesplaat geleidelijk wordt belast tijdens het lopen (warming-up). Voor hielspoorklachten kunt u ook zelf thuis al actief werken aan het herstel. We hebben een aantal hielspoor oefeningen samengesteld die uw voet sterker maken. Bekijk voet-oefening 1, 2, 4, 5 en 8 voor hielspoorklachten.

Door rust te nemen haalt u de belasting op de peesplaat onder de voeten weg. Hierdoor kan de peesplaat herstellen. Verder is het van belang dat u stevig schoeisel draagt, zodat de voet zoveel mogelijk wordt ontzien tijdens het lopen.

Is een operatie nodig bij hielspoor?

Veel mensen die last hebben van hielspoor zullen van de klachten afkomen door een behandeling bij een specialist. In slechts 5% van alle gevallen is een operatie noodzakelijk. Dit gebeurt altijd pas na een intensieve behandeling. Op het moment dat de pijnklachten blijven, kan er gekozen worden voor een operatie. Deze zal altijd in het ziekenhuis plaatsvinden en uitgevoerd worden door de orthopedisch chirurg. Een andere optie is het doorsturen naar zorgverlener die gespecialiseerd is in shockwave therapie. Denk hierbij aan de fysiotherapeut.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Platvoet of doorgezakte voet

Wat is een platvoet? Bij de meeste mensen staat de binnenkant van de voet niet helemaal plat op de grond. Het midden van de voet volgt een opwaartse boog, die…