Hielspoor2019-04-19T08:19:15+01:00

Hielspoor (Spina calcaneï)

Pijn aan de hiel kan verschillende oorzaken hebben. De twee meest voorkomende oorzaken zijn hielspoor en Fasciitis plantaris (ofwel fascieklachten). Deze twee klachten worden vaak door elkaar gebruikt omdat de klachten die men ervaart vergelijkbaar zijn. Aan de onderkant van de voet bevindt zich een peesplaat, de zogenaamde fascia plantaris. Indien er verkalking ontstaat aan de aanhechting van de peesplaat aan de hiel, spreekt men van hielspoor. Hierbij kan extra botaangroei aanwezig zijn aan de hiel.

hielspoor

Symptomen

Indien er sprake is van een hieIspoor klaagt de patiënt over drukpijn onder de hiel, vaak met uitstraling naar de voorvoeten of kuiten. De klachten zijn met name ‘s ochtends aanwezig (stekende pijnscheuten) en zwakt na enkele minuten lopen af (de klacht is belastingsafhankelijk). Er kan extra botaangroei aanwezig zijn aan het hielbeen, maar meestal is alleen de peesplaat onder de voet aangedaan. De klachten ontstaan vaak door overbelasting, afwijkend looppatroon en/of verkeerd schoeisel.

Oorzaken van hielspoor

Hielspoor ontstaat door een te grote spanning op de fascia (de peesplaat onder de voet), waardoor microscopische scheurtjes ontstaan in de peesplaat zelf. Door de overmatige trekkracht zal het lichaam als beschermingsmechanisme het begin van de peesplaat verkalken om sterker te worden. Dit geeft echter de gekende stekende, drukkende pijn onder de hiel.

Hielspoor behandelen

Indien er sprake is van een hielspoor, is het van belang dat de spanning van de peesplaat, die aanhecht op het hielbeen, wordt verminderd. Door middel van een podotherapeutische zool kan de voet(stand) worden gecorrigeerd zodat er minder spanning op de peesplaat komt. Ook kunnen er oefeningen, schoenadviezen, taping en/of een nachtspalk worden geadviseerd.

Oefeningen voor thuis

Voor hielspoorklachten kunt u zelf thuis al actief werken aan het herstel. We hebben een aantal oefeningen samengesteld die uw voet sterker maken. Bekijk voet-oefening 1, 2, 4, 5 en 8 voor hielspoorklachten.

Is een operatie nodig bij hielspoor?

Veel mensen die last hebben van hielspoor zullen van de klachten afkomen door een behandeling bij een specialist. In slechts 5% van alle gevallen is een operatie noodzakelijk. Dit gebeurt altijd pas na een intensieve behandeling. Op het moment dat de pijnklachten blijven, kan er gekozen worden voor een operatie. Deze zal altijd in het ziekenhuis plaatsvinden en uitgevoerd worden door de orthopedisch chirurg.

Met op maat gemaakte steunzolen ondersteunt u de peesplaat en zullen hielspoorklachten in veel gevallen verdwijnen. Maak vandaag nog een afspraak.

Maak een afspraak