Sesamoïde osteochondrosis (Slijtage middenvoetsbeentje)

De sesambeentjes (sesamoiden) zijn twee kleine beentjes die onderaan het gewricht van de grote teen zitten. Deze twee kleine beetjes zitten aan de pees van de grote teenspier. De sesambeetjes zorgen voor een gemakkelijkere samenwerking. Bij deze klacht zijn de sesambeenderen (botstructuren) onder het kopje van het eerste middenvoetsbeentje aangedaan. Het wordt met name gezien bij kinderen en adolescenten. De diagnose wordt gesteld op basis van een röntgenfoto, waarbij er onderscheidt wordt gemaakt met een sesamoïditis (ontsteking).

Oorzaken

Er zijn verscheidene oorzaken bij deze klacht. Een daarvan is het ontstaan door een trauma (ongeluk). Daarnaast kan de oorzaak liggen aan een verkeerde morfologie (bouw van het bot). Vaak ontstaat deze klacht door overbelasting. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een stressfractuur.

Symptomen

Met deze aandoening ervaart men vaak pijn ter hoogte van het kopje van het eerste middenvoetsbeentje aan de onderkant van de voet. Er treedt bewegingsbeperking op in het grote teengewricht. Ook is op de tenen lopen erg pijnlijk.

Behandeling slijtage middenvoetsbeentje

Uw podotherapeut verlicht de klacht door middel van een corrigerende steunzool die de belasting op de sesambeenderen reduceert. Verder wordt er behandeld met tijdelijke therapieën zoals taping en vilttherapie waarbij de druk op de plek van de sesambeenderen wordt verminderd.

Wat kunt u zelf doen om het herstel te bevorderen?

Als de oorzaak ligt bij een overbelasting dan moet u het grote teengewricht zoveel mogelijk ontzien tijdens verschillende activiteiten gedurende de dag. Belangrijk hierbij is dat het staan op de tenen vermeden moet worden.

Daarnaast is het dragen van de juiste schoeisel van belang. Het dragen van een schoen met een stugge loopzool zal voor meer ondersteuning zorgen. De podotherapeut kan hier verder advies op geven. Zie ook onderstaande video.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Sesamoiditis

Sesamoiditis is de medische naam voor irritatie of ontsteking van de sesambotjes van de voet. De sesambotjes (sesamoiden) zijn twee kleine botjes die onderaan het gewricht van de grote teen…

Morbus Köhler 2

Wat is Morbus Köhler 2? Morbus Köhler 2 wordt ook wel de ziekte van Freiberg of de ziekte van Köhler 2 genoemd. De precieze oorzaak is nog onbekend maar gedacht…

Capsulitis

Capsulitis is een gewrichtsontsteking in de voorvoet. U ervaart irritaties of een ontsteking in de gewrichten van uw voorvoet. Pijnklachten die ervaren worden zijn een stekende of zeurende pijn. Hoe…