Diabetespodotherapie

Diabetespodotherapie is de specialisatie van podotherapeuten op het gebied van mensen met suikerziekte, of wel Diabetes Mellitus. In Nederland wonen bijna 1 miljoen mensen met Diabetes, waarvan ongeveer een kwart een verhoogd risico op een wond heeft (een zogenaamde ulcus).  Mensen met diabetes kunnen schommelende suikerwaardes in het bloed hebben. Een hoge suikerwaarde noemt men een hyper en een lage noemt men een hypo. Doordat hoge suikerwaardes de bloedvaten en zenuwen aantasten, kan dit gevolgen hebben aan het ontstaan van voetwonden. Doordat de zenuwen slechter functioneren, worden irritaties en pijnprikkels minder snel of helemaal niet meer opgemerkt. Zo kan een steentje in de schoen bijvoorbeeld al leiden tot een voetwond. Bovendien genezen wonden bij diabetici minder goed doordat de doorbloeding is verminderd. In het ergste geval kan een wondje zelfs leiden tot een amputatie.

Jaarlijkse voetonderzoek

Tijdens het jaarlijkse voetonderzoek wordt gekeken of er sprake is van gevoelloosheid en/of problemen met de  doorbloeding. Ook wordt er gekeken of er afwijkingen zijn aan uw huid en/of nagels en wordt er onderzocht of er drukplekken aanwezig zijn. Een betere drukverdeling (meestal in de vorm van steunzolen of ortheses) zorgt er voor dat wonden voorkomen kunnen worden. Bovendien wordt bekeken of u passende schoenen draagt. Slecht passende schoenen kunnen drukplekken veroorzaken, welke kunnen leiden tot een wond.

Tijdens het jaarlijkse onderzoek schat de podotherapeut het risico op een wond in. De resultaten van dit onderzoek worden vertaald naar een zogenaamde Sims classificatie (vernoemd naar Dhr Sims). Deze Sims classificatie geeft het risico op een wond weer op een schaal van 0 tot 3. Wanneer u Sims 1 of hoger hebt, dan wordt een behandelplan opgesteld waarbij het zorgprofiel bepaald wordt. Dit zorgprofiel omvat het pakket aan ondersteuning, zorg en behandelingen die vanwege uw diabetes nodig zijn om wonden te voorkomen.

Diabetici hebben extra aandacht nodig wat betreft de zooltherapie. Podotherapie Hermanns heeft voor diabetespatiënten speciaal ontwikkelde diabetische steunzolen die gekenmerkt worden door de zachtheid en de antibacteriële werking van het materiaal waaruit de zolen zijn opgebouwd. Hierdoor wordt de huid goed beschermt, wordt de kans op wondinfecties verkleind en komen er bij het corrigeren van de voetstand geen onnodige drukplekken elders onder de voet.

Diabetespodotherapie

Diabetische voetwond

Indien u tussentijds een wondje oploopt, die niet gelijk geneest moet u direct een afspraak maken. Het hebben van een voetwond mag absoluut niet lichtzinnig worden opgevat. Bel direct voor een afspraak en geef aan dat u een voetwond hebt en diabetespatiënt bent. We zullen u met voorrang behandelen.

Extra informatie diabetespodotherapie

Download de folder “Diabetische voet”

Download de folder “Voetzorg bij diabetes”

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: