Reumatische voet

Bijna 3 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma, waarvan 80 tot 96% voetklachten ervaart. Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Onze podotherapeuten zijn deskundigen op het gebied van de reumatische voet en kunnen uw klachten verlichten en advies geven hoe u uw voeten in optimale conditie kunt houden.

reumatische voet
Reumatische voet

Symptomen reumatische voet

De meeste reumapatiënten hebben last van pijn en stijfheid in de gewrichten en/of spieren en kampen hierdoor met vermoeidheidsklachten. Bewegen is vaak moeilijk, wat weer kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. Soms kunnen de klachten ineens verdwijnen, maar steken net zo snel weer de kop op. Als gevolg van reuma kunnen er vergroeiingen ontstaan in o.a. enkels, voeten en tenen. Hierdoor ontstaan pijnklachten aan de gewrichten, spieren, pezen en zenuwbanen. Ook kunnen er pijnlijke drukplekken zoals eelt, likdoorns en zelfs wondjes ontstaan. Indien u een wondje hebt die niet binnen 5 dagen geneest, maak dan direct een afspraak met uw huisarts of podotherapeut.

Als gevolg van vergroeiingen kunnen de tenen scheef groeien of over elkaar heen groeien. Ook kunnen bijvoorbeeld klauwtenen en hamertenen ontstaan. Ook de vorm van de voet kan veranderen, waardoor schoenen niet meer passen. Hierbij is een schoenadvies erg belangrijk om wondjes te voorkomen.

Behandeling reuma door een podotherapeut

De podotherapeut kan vervelende klachten in een later stadium voorkomen, door middel van het geven van instructies en behandelingen. Volledige genezing van reumatische voetklachten is niet mogelijk, maar een vermindering van uw klachten vaak wel. Ook in een later stadium kan de podotherapeut uitkomst bieden, zelfs als er al klachten aanwezig zijn. Tijdens een podotherapeutisch onderzoek wordt onderzocht of er drukplekken en standsafwijkingen aanwezig zijn. Een betere drukverdeling en een verbeterde functie van de voet (meestal d.m.v. steunzolen of ortheses) kan de ongemakken van een reumatische voet verminderen. Ook is het belangrijk om een goed schoenadvies mee te krijgen om het risico van drukplekken en wondjes te voorkomen.

Het Reumafonds geeft ook tips over de reumatische voet. Klik op het logo, om deze te bekijken.Reumatische voet

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Jicht voet

Wat is jicht? Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een te hoog urinezuurgehalte in het lichaam. Urinezuur ontstaat door het afbreken van purine uit voedselinname. Wanneer urinezuur niet…