Een hallux valgus (scheefstand van de grote teen) kan voor vervelende klachten zorgen. Bij een hallux valgus is vaak een afwijkende voetstand te zien, waarbij de voet naar binnen staat. Hierdoor is er een verkeerde afwikkeling van de grote teen, waardoor deze meer over de binnenzijde afwikkelt en er een scheefstand van de grote teen ontstaat. Om ervoor te zorgen dat een hallux valgus minder pijnklachten geeft en verergering wordt tegen gegaan, kunnen er podotherapeutische steunzolen worden aangemeten.

Waarom steunzolen bij hallux valgus?

steunzolen bij hallux valgus

Met op maat gemaakte steunzolen worden drukplekken die ontstaan bij hallux valgus vrij gelegd.

Het is belangrijk om de doorgezakte voet in het midden aan de binnenzijde van de voet te ondersteunen middels steunzolen. Door op deze plek de voet te ondersteunen met een specifiek podotherapeutisch element (bepaalde vorm in de steunzool) wordt de voet in een neutralere voetstand gedwongen en komt de voet rechter te staan. Hierdoor worden de structuren aan de binnenzijde van de voet (spieren, pezen en andere weke delen rondom het grote teengewricht) minder belast. De voet komt als het ware rechter te staan en valt tijdens het lopen minder ver naar binnen. Dit geeft indirect meer steun aan de enkels en u komt stabieler te staan. Verder kan er een element onder het grote teengewricht worden geplaatst om de afwikkeling tijdens het lopen als het ware te verstijven. Dit heeft als voordeel dat het grote teengewricht minder hoeft af te wikkelen en dus minder belast wordt. Hierdoor kunnen de pijnklachten verminderen. Tevens zorgen de steunzolen voor een betere drukverdeling onder de voet.

Verminder pijnklachten met op maat gemaakte inlegzolen

Let wel, met podotherapeutisch steunzolen kunnen we uw hallux valgus niet blijvend corrigeren. Dit houdt in dat als u van de steunzolen stapt uw oude voetstand weer terug komt. Dit is dan ook de reden dat de meeste mensen met hallux valgus niet meer zonder steunzolen willen lopen.