Steunzolen voor kinderen

Steunzolen bij kinderen is een onderwerp waarover veel gediscussieerd kan worden. De ene zorgprofessional is er een voorstander van, de andere moet niets hebben van inlegzolen bij kinderen. Waarom worden er eigenlijk steunzolen gemaakt voor kinderen? Om antwoord te krijgen op deze vraag moet er gekeken worden naar de ontwikkeling van de kindervoet.

Wanneer steunzolen voor kinderen?

steunzolen voor kinderen
Als kinderen een afwijkende voetstand hebben voor hun leeftijd is het raadzaam om steunzolen aan te meten zodat de voet weer recht komt te staan.

Bij kleuters staan de onderbenen naar binnen gedraaid. Daarna krijgen kinderen in de leeftijd van 1 tot 3 jaar een o-stand van de benen. Hierna verandert de stand weer in een x-stand tot de leeftijd van ongeveer 6 jaar. Zijn de kinderen een jaar of 7 a 8, dan moeten de benen recht komen staan.

Als kinderen een  afwijkende voetstand hebben voor hun leeftijd (kijkend naar de ontwikkeling van de kindervoet), er een overbelasting is van anatomische structuren en/of er pijnklachten aanwezig zijn, is het raadzaam om steunzolen aan te meten. Bij kinderen worden deze altijd aangemeten op basis van de groei, zodat u niet per definitie ieder jaar nieuwe steunzolen nodig heeft. Bekijk onze pagina over kinderpodotherapie voor meer informatie.

Op maat gemaakte inlegzolen voor kinderen

Vaak is bij kinderen te zien dat ze overmatig naar binnen vallen met de voetjes. Het is dan van belang om de doorgezakte voet in het midden aan de binnenzijde te gaan ondersteunen. Door op deze plek de voet te ondersteunen met een specifiek podotherapeutisch element (bepaalde vorm in de steunzool) wordt de voet in een neutralere voetstand gedwongen en komt de voet rechter te staan. Hierdoor worden de structuren aan de binnenzijde van de voet (spieren, pezen en andere weke delen) minder belast en komen tot rust. De voet komt als het ware rechter te staan en valt tijdens het lopen minder ver naar binnen. Dit geeft indirect meer steun aan de enkels en u komt stabieler te staan. Bovendien zorgen de steunzolen voor een betere drukverdeling onder de voet.

Het grote voordeel van het op tijd beginnen met steunzolen bij kinderen met afwijkende voetstanden is dat hun voeten nog volop in ontwikkeling zijn. Hierdoor kan de voet goed gecorrigeerd worden, wat ervoor zorgt dat de voet een neutralere stand heeft aangenomen op het moment dat ze zijn uitgegroeid.

Steunzolen online bestellen

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: