/Wat is podotherapie?
Wat is podotherapie?2019-02-09T08:56:40+00:00

Wat is podotherapie?

Podotherapie is een paramedisch beroep dat in de afgelopen jaren sterk aan bekendheid heeft toegenomen. Zo zijn tegenwoordig steeds meer mensen onder behandeling van een podotherapeut. Maar wat is podotherapie nu eigenlijk? Podotherapie is afgeleid van het Griekse woord “podos” wat voeten betekent. Daarom kan men dus zeggen dat podotherapie vrij vertaald “voettherapie” betekent.

wat is podotherapie

In Nederland is podotherapie sinds 1982 wettelijk erkend paramedisch beroep. “Podotherapeut” is een wettelijk beschermde titel, die alleen mag worden gevoerd door iemand die een HBO-bacheloropleiding Podotherapie heeft afgerond. Hiernaast kan een podotherapeut zich verder specialiseren in diverse vakgebieden zoals sport of diabetes. Een podotherapeut is dé specialist als het om voeten gaat en verricht nauwgezet onderzoek naar de oorzaak van de klachten. Door middel van therapieën en hulpmiddelen de klacht worden verminderd of zelfs helemaal worden verholpen. Podotherapeuten staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). Verder kan een praktijk worden getoetst en voorzien van een praktijkkeurmerk wanneer het voldoet aan de hoogste eisen van de beroepsvereniging.

Welke klachten behandelt een podotherapeut?

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten die ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon. Meestal gaat het dan over pijn aan en/of last van de voeten, enkels, knieën, heupen of de rug. Ook geeft een podotherapeut preventieve adviezen en behandelt hij afwijkende teenstanden en (ernstige) huid- en nagelaandoeningen. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld;

Hoe verloopt een podotherapeutische behandeling?

De behandeling van een podotherapeut bestaat uit het toepassen van corrigerende en beschermende technieken. Zo kan men denken aan steunzolen, ortheses, medical tapings en schoencorrecties. De podotherapeutische behandelingen hebben als doel om klachten aan het bewegingsapparaat te voorkomen, verminderen en te genezen. Een podotherapeut behandelt die huid- en nagelaandoeningen waartoe een (medisch) pedicure niet bevoegd is. Bij ingroeiende nagels wordt bijvoorbeeld een op maat gemaakte nagelbeugel geplaatst. Ook behandelt een podotherapeut wonden en screent hij/zij preventief de diabetische voet en geeft adviezen en behandelingen om problemen aan de voeten te voorkomen. Veel voorkomende behandelingen zijn bijvoorbeeld;

  • Steunzolen
  • Ortheses: teenstukjes die de stand van de tenen corrigeren of de tenen beschermen tegen drukplekken zoals eelt en likdoorns. (alleen in Nederland)
  • Nagelbeugels: dit is een beugel op de nagel om ingroei van de nagel te voorkomen
  • Instrumentele behandeling en wondbehandelingen: voetbehandeling bij diabeten met een risicoprofiel
  • Slippers: een steunzool in de vorm van een slipper
  • Tape
  • Diabetes onderzoek (alleen in Nederland)
  • Schoenadviezen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust:

Maak een afspraak