Wratten (Verrucae)

wratten
Wrat op de grote teen – © Wikimedia

Verrucae is de medische benaming voor wratten. Wratten zijn vaak ruwe, bloemkoolachtige bultjes op de huid en komen met name voor op de handen en voeten. Verder kan een wrat op elk deel van het lichaam ontstaan. Kinderen en jongvolwassenen zijn de grootste groep mensen met dit probleem.

 

Oorzaken

Een wrat wordt veroorzaakt door het wrattenvirus (humaan papillomavirus). Dit virus is besmettelijk en wordt verspreidt door huidcontact, met name als de huid beschadigd of verweekt is.

Symptomen

Een wrat is heel onschuldig en mensen met dit probleem ervaren vaak geen klachten. Toch kunnen sommige wratten gevoelig zijn. Mensen vinden het vaak niet mooi en schamen zich ervoor.

Wratten behandelen

Wratten worden meestal eerst door de huisarts behandeld. Als het er heel veel zijn, of bij onvoldoende resultaat, verwijst de huisarts u door naar de dermatoloog (huidarts).

Er bestaan verschillende behandelingen zoals: bevriezing (cryotherapie), het wegschrapen (excochleatie) en het wegbranden (elektrocoagulatie). Andere behandelmethoden zijn: lasertherapie, crèmes en aantippen met bepaalde zuren. Het behandelen van wratten is niet altijd eenvoudig. De resultaten van een bepaalde behandeling kunnen wisselend uitpakken. Bij de ene persoon helpt het wel, bij de andere niet.

Uw podotherapeut kan eventueel het eelt rondom voetwratten verwijderen en eventueel starten met een chemische behandeling met salicylzuur. Ook kan er tijdelijk viltverband worden toegepast om de wrat drukvrij te leggen. Voor een blijvende therapie zouden steunzolen kunnen worden gemaakt.

Wratten verdwijnen meestal vanzelf.

Wat kunt u zelf doen om wratten tegen te gaan?

Zelf kunt u niet veel doen tegen wratten. Hoewel er allerlei middeltjes verkrijgbaar zijn om wratten zelf te behandelen geven deze vaak niet het gewenste resultaat. Raadpleeg daarom uw podotherapeut of arts.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Likdoorn-eksteroog verwijderen

Bij een likdoorn, ook wel clavus, eeltpit of eksteroog genoemd, is er sprake van overmatige druk of wrijving op een bepaalde plek, vaak onder de voet of tussen de tenen….