Hamstring letsel

Waar zit je hamstring?

De hamstrings is een verzamelnaam van drie spieren die zich aan de achterzijde van het bovenbeen bevinden: de biceps femoris, de semitendinosus en de semimembranosus. De spiergroep is verantwoordelijk voor het strekken van de heup en het buigen van de knie. Een of meerdere van deze spieren zijn aangedaan bij een hamstring letsel. Een hamstringblessure komt met regelmaat voor.

hamstring letsel

Symptomen

Deze klacht geeft een zeurende pijn bij de bilregio en de achterzijde van het bovenbeen. De pijn kan verder uitstralen naar de knie. Deze pijn wordt gevoeld tijdens het belasten van de spier (tijdens of na het hardlopen). Ook kunnen mensen een verkrampend gevoel ervaren aan de achterzijde van het bovenbeen en treedt er krachtverlies op.

Korte hamstrings

Korte hamstrings kunnen pijn veroorzaken in de heupen en de onderrug. De oorzaak van korte hamstrings is door te weinig beweging – de spieren kunnen korter worden en kan er spanning worden gevoeld in de hamstring.

Oorzaken

Een blessure aan de hamstring ontstaat vaak plotseling (acuut). De spiergroep wordt herhaaldelijk overbelast wat kan zorgen voor een blessure (overrekking of inscheuring). Veelal is dit letsel te zien bij sporters die aan atletiek doen, voetballers en hockeyers. Door de langdurige belasting ontstaan er minuscule scheurtjes in de spier wat deze gevoeliger maakt voor blessures. Met name als de spier niet voldoende tijd krijgt om te herstellen.

Ook kan een hamstring letsel langzaam ontstaan. Dan spreken we van een chronische hamstring blessure. De klachten zijn dan minder duidelijk aanwezig dan bij een acuut letsel.

Hamstringblessure en voetbal

Van alle bovenbeenblessures is de hamstring de meest aangedane onder voetballers. Eenmaal een hamstringblessure gehad vergroot de kans op herhaling. De meeste voetballers lopen een hamstringblessure op tijdens de eerste twee maanden van het seizoen. Meestal is een hamstringblessure acuut. Het kan komen tijdens het aanzetten van een sprint of tijdens het schieten van de bal. Er wordt een scherpe en korte pijn gevoeld, waarbij er soms sprake is van een beschadiging of verrekking van spiervezels. Het herstel van een hamstringblessure bij voetbal kan lang duren. Allereerst moet men rust nemen, zodat het spierweefsel zich kan herstellen. Daarna wordt op geleide van de pijn langzaam begonnen met het belasten van de spier, zodat deze wordt aangesterkt. De sportfysiotherapeut kan u hierbij goed begeleiden. Terugkeer naar voetbal is afhankelijk van het opgebouwde hardloopschema, kracht, coördinatie en sprongkracht.

Behandeling hamstring letsel

Uw podotherapeut kan met behulp van rek- en krachtoefeningen het genezingsproces van de spier bevorderen en de spier weer sterker maken.

Verder kan uw podotherapeut controleren of u een afwijkende voetstand heeft wat de krachtwerking op deze spiergroep kan beïnvloeden. Er kunnen dan eventueel corrigerende steunzolen worden gemaakt.

Wat kunt u zelf doen om hamstringletsel te helpen genezen?

Bij een hamstring letsel is het belangrijk dat u een tijdje stopt met sporten, zodat de spier zich kan herstellen. De eerste paar dagen moet u dus rust nemen, eventueel de hamstrings koelen en een drukverband aanleggen. Verder kunt u pijnstillers (paracetamol of ibuprofen) innemen voor pijn. Pas na een tijdje mag u weer rustig de spiergroep gaan belasten.

Heeft u nog vragen? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: