Basisverzekerde voetzorg bij risicovoetenMensen met bepaalde chronische ziekten, zoals diabetes, reuma of neurologische aandoeningen, hebben soms last van complexe voetwonden. We spreken dan ook van risicovoeten bij mensen met diabetes mellitus en andere aandoeningen met een verhoogd risico op het krijgen van voetwonden. De medische term voor een voetwond is voetulcus.
Deze complexe voetwonden genezen vaak moeilijk en moeten intensief behandeld worden. De voetwond zorgt ervoor dat iemand minder goed kan lopen en minder comfortabel door het leven gaat. In het ergste geval moet er een voetamputatie, of zelfs beenamputatie worden uitgevoerd. Het is heel belangrijk om deze voetwonden te voorkomen. We spreken dan ook van preventieve voetzorg. Podotherapeuten zijn heel belangrijk om te helpen voorkomen dat mensen met bepaalde ziekten last krijgen van ernstige voetwonden. |
Diabetes en voetenAls je diabetes hebt, wordt de voetzorg rond het voorkomen van voetulcera al sinds 2015 vergoed door de basisverzekering. Voor mensen met diabetes mellitus is het belangrijk dat zij elk jaar een voetonderzoek laten doen. Dit onderzoek heet ook wel een gericht (voet)onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om te kijken hoe groot de kans is dat iemand een voetwond krijgt die specifiek bij diabetes voorkomt, zoals een diabetisch voetulcus. Dit doen ze door de Sims classificatie vast te stellen, een manier om het risico te beoordelen.
De termen 'diabetische voet', 'diabetesvoet' of 'diabetes voeten' worden allemaal gebruikt om de kans op een voetwond bij mensen met diabetes aan te duiden. > Lees meer over onze specialisatie Diabetespodotherapie |
Hoog risico op voetwonden
Vanaf 2023 geldt deze vergoeding ook voor iedereen die door een ziekte of medische behandeling een hoger risico op voetwonden (voetulcera) heeft. We spreken dan over risicovoeten. Bij deze risicovoeten dient de kans op het krijgen van ernstige voetwonden te worden vastgesteld door een behandelaar.
Mensen met chronische aandoeningen, die een verhoogd risico hebben op voetulcera, moeten net zoals mensen met diabetes, regelmatig een voetonderzoek ondergaan. Zo wordt de risicoclassificatie vastgesteld. Aan de hand van het risico, wordt ook het behandelplan en de eventuele vergoeding vastgesteld.
Mensen met chronische aandoeningen, die een verhoogd risico hebben op voetulcera, moeten net zoals mensen met diabetes, regelmatig een voetonderzoek ondergaan. Zo wordt de risicoclassificatie vastgesteld. Aan de hand van het risico, wordt ook het behandelplan en de eventuele vergoeding vastgesteld.
Meest voorkomende diagnoses met hoog risico op voetulcera
Alleen mensen met een verhoogd risico op voetulcera of amputatie komen in aanmerking voor vergoeding van preventieve voetzorg. Dit zijn mensen met:
Daarnaast zijn het mensen bij wie er, door een andere dan de bovengenoemde aandoeningen of behandeling, sprake is van:
Dit zijn o.a. onderstaande diagnoses: Diabetische neuropathie Diabetische neuropathie is een type zenuwbeschadiging dat kan optreden bij mensen met diabetes. Het kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en andere sensorische problemen, meestal in de benen en voeten. Reumatoïde artritis (RA) Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de gewrichten aanvalt, wat leidt tot ontsteking, zwelling, pijn en uiteindelijk gewrichtsschade. Alcohol geïnduceerde perifere neuropathie Deze aandoening is het gevolg van chronisch alcoholmisbruik, wat kan leiden tot schade aan de perifere zenuwen. Symptomen zijn onder andere gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de ledematen. |
Chronische idiopathische axonale polyneuropathie (CIAP)
CIAP is een aandoening waarbij meerdere perifere zenuwen zonder bekende oorzaak worden aangetast. Het resulteert in geleidelijke sensorische en motorische disfunctie, vaak beginnend in de voeten. Behandeling tegen kanker Kankerbehandelingen zoals chemotherapie en bestraling kunnen perifere zenuwen beschadigen, wat resulteert in pijn, gevoelloosheid en tintelingen, vooral in handen en voeten. Chronische inflammatoire demyeliniserende polyradiculoneuropathie (CIDP) CIDP is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door chronische ontsteking van de zenuwwortels en perifere zenuwen, leidend tot spierzwakte en sensorische verlies. Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) PAV is een circulatiestoornis waarbij de slagaders in de ledematen vernauwd worden door atherosclerose, wat leidt tot verminderde bloedtoevoer en pijn, meestal in de benen tijdens het lopen. Arteriële embolie onderste extremiteit Een arteriële embolie is een plotselinge blokkering van een slagader in de onderste extremiteit door een bloedstolsel, wat acute pijn en weefselischemie kan veroorzaken. Jicht Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten, wat leidt tot plotselinge, ernstige pijn en zwelling, meestal in de grote teen. Eindstadium nierfalen Bij eindstadium nierfalen functioneren de nieren nauwelijks of niet meer, wat leidt tot de ophoping van afvalstoffen in het lichaam en vereist dialyse of een niertransplantatie. |
Hoe de Sims-/risicoclassificatie helpt bij het kiezen van de juiste voetzorgDe uitslag van de Sims-/risicoclassificatie bepaalt welke zorg iemand krijgt om voetwonden te voorkomen. Afhankelijk van het risico dat uit de classificatie komt, krijgt iemand een specifiek zorgpakket toegewezen.
Hoe groot het risico is op het ontwikkelen van een voetulcus bepaalt hoe intensief deze zorg zal zijn. Dit betekent dat er meer behandelingen en controles zullen zijn om te zorgen dat de voeten gezond blijven. Afspraken bij de podotherapeut en een bepaald aantal medisch noodzakelijke pedicurebehandelingen worden rechtstreeks vergoed vanuit de basisverzekering vanaf zorgpakket 2. De zorgpakketten variëren van 1 tot en met 4. Als u geen risico loopt, is een zorgpakket niet van toepassing. |
De rol van de podotherapeut bij risicovoetenPodotherapeuten spelen een heel belangrijke rol in het voorkomen van ernstige voetproblemen, vooral bij mensen met diabetes of andere chronische ziekten. Ze zijn experts in het verzorgen van voeten en het behandelen van voetklachten. Hun werk helpt om ernstige problemen zoals voetwonden of zelfs voetamputaties te voorkomen.
Podotherapeuten werken nauw samen met andere zorgverleners zoals huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Deze samenwerking is belangrijk omdat het zorgt voor een complete zorgaanpak. Samen kijken ze naar de beste behandeling voor elke patiënt. Podotherapeuten bieden vooral fysieke zorg. Dit betekent dat ze direct met de voeten werken, bijvoorbeeld door een podotherapeutisch gericht (voet)onderzoek, voortgangscontroles, speciale zolen aan te meten, advies te geven over (orthopedische)schoenen en behandelingen uit te voeren die de voet gezond houden. Soms gebruiken ze ook digitale middelen om hun zorg te ondersteunen, zoals het geven van educatie. |
Deskundige voetzorg bij risicovoeten
Bij Podotherapie Hermanns begrijpen we dat risicovoeten uiterst serieus genomen moeten worden. Met onze ruime kennis en jarenlange ervaring op het gebied van voetzorg staan wij klaar om u te ontvangen bij een locatie bij u in de buurt.
Bij Podotherapie Hermanns werken we nauw samen met andere medische professionals, zoals huisartsen en pedicures. Deze samenwerking stelt ons in staat om de best mogelijke resultaten te behalen.
Daarnaast maken we gebruik van de nieuwste technologieën en behandelmethoden om u de best mogelijke zorg te bieden. We blijven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de podotherapie om ervoor te zorgen dat u profiteert van de meest effectieve behandelingen.
Bij Podotherapie Hermanns werken we nauw samen met andere medische professionals, zoals huisartsen en pedicures. Deze samenwerking stelt ons in staat om de best mogelijke resultaten te behalen.
Daarnaast maken we gebruik van de nieuwste technologieën en behandelmethoden om u de best mogelijke zorg te bieden. We blijven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de podotherapie om ervoor te zorgen dat u profiteert van de meest effectieve behandelingen.
Meest gestelde vragen over basisverzekerde voetzorg
Hoe voorkomen voorvoet amputatie?
Om een voorvoet amputatie te voorkomen, is het essentieel om regelmatig voetonderzoeken te ondergaan, vooral als u risicofactoren hebt zoals diabetes of aandoeningen aan de bloedvaten in benen en voeten.. Draag passend schoeisel om drukplekken te vermijden, controleer dagelijks uw voeten op tekenen van wonden of infecties, en volg strikt de medische richtlijnen van uw podotherapeut of arts.
Wat te doen bij een diabetes voetwond?
Bij een diabetes voetwond is het cruciaal om meteen naar de huisarts te gaan die u doorverwijst naar de podotherapeut om infectie en complicaties te voorkomen. Houd de wond schoon en bedekt, volg de aanwijzingen voor wondverzorging die uw zorgverlener geeft.
Wat te doen bij een beginnende diabetische voet?
Bij een beginnende diabetische voet is het belangrijk om direct actie te ondernemen: houd uw voeten schoon en droog, inspecteer dagelijks op wonden, blaren, of rode plekken, en draag altijd goed passende schoenen. Consulteer regelmatig een podotherapeut voor professionele voetzorg en volg hun aanbevelingen op.
Wat zijn voetulcera?
Voetulcera zijn open wonden die vaak voorkomen aan de onderkant van de voet, meestal als gevolg van verminderde bloedcirculatie en zenuwschade, typisch bij patiënten met diabetes. Deze wonden kunnen ernstig geïnfecteerd raken en vereisen onmiddellijke behandeling om verdere complicaties zoals amputatie te voorkomen.
Wat valt onder basisverzekerde voetzorg?
Basisverzekerde voetzorg omvat medisch noodzakelijke behandelingen die voorgeschreven zijn door een huisarts of medisch specialist. Dit kan behandelingen voor voetproblemen door diabetes, reuma, of andere aandoeningen met een verhoogd risico op voetulcera omvatten. Cosmetische voetzorg, zoals reguliere pedicure, wordt niet gedekt.
Hoe kan ik aanspraak maken op voetzorg via de basisverzekering?
Om aanspraak te maken op voetzorg via de basisverzekering, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Bovendien moet er sprake zijn van een verhoogd risico op het ontstaan van wonden. Dit risico wordt vastgesteld door middel van een onderzoek. Met de verwijzing kunt u terecht bij een gecontracteerde voetzorgverlener die samenwerkt met uw zorgverzekeraar. Podotherapie Hermanns heeft bijvoorbeeld op het gebied van basisverzekerde voetzorg contracten met alle zorgverzekeraars.
Hoe vind ik een erkende aanbieder voor basisverzekerde voetzorg?
U kunt erkende aanbieders voor basisverzekerde voetzorg vinden via de zorgzoeker op de website van uw zorgverzekeraar of door contact op te nemen met uw huisarts voor aanbevelingen. Podotherapie Hermanns is een erkende aanbieder voor basisverzekerde voetzorg.
Is een verwijzing van een huisarts noodzakelijk voor vergoeding van voetzorg?
Ja, voor vergoeding van medisch noodzakelijke voetzorg uit de basisverzekering is een verwijzing van uw huisarts of een medisch specialist noodzakelijk.