Hardlopen en blessures
Hardlopen is één van de populairste sporten van Nederland. Er zijn ongeveer 1,5 miljoen hardlopers in Nederland. Het is erg laagdrempelig en wordt gezien als bezigheid om even aan de drukte te ontsnappen en lekker te ontspannen. Tijdens het hardlopen ontstaan relatief vaak blessures (640.000 in 2016) die in te delen zijn in twee categorieën, acuut letsel en progressief toenemende klachten. Bij acuut letsel moet je denken aan bijvoorbeeld een verzwikking van de enkel of een verrekte spier. Progressief toenemende klachten zijn bijvoorbeeld overbelasting van spieren of een peesontsteking. De meeste hardloop blessures ontstaan aan de knie, onderbeen, voeten en enkels. Bij uitstek het expertisegebied van onze sportpodotherapeuten.
Hardloopblessures - Interne en externe factoren
De oorsprong van de klacht kan aan verschillende factoren liggen. Zo kan het bijvoorbeeld gelegen zijn aan externe factoren zoals een verkeerde trainingsopbouw of verkeerde hardloopschoenen. Ook kan het liggen aan interne factoren zoals een verkeerd afrolpatroon, een spierdisbalans enz. Tijdens het sporttherapeutisch onderzoek zoeken we uit of je blessure ontstaan is door interne of externe factoren, of een combinatie daarvan. Aan de hand van die gegevens voorzien we jou van advies op maat en zorgen we dat je weer klachtenvrij kunt lopen.
Verkeerde hardloopschoenen
De meeste hardloopblessures ontstaan door overbelasting of door het dragen van de verkeerde loopschoenen. Dat niet iedere hardloopschoen voor iedereen geschikt is, is logisch. Niet voor niets zijn er zoveel verschillende soorten hardloopschoenen verkrijgbaar. Globaal gezien zijn er twee soorten hardloopschoenen; de neutrale hardloopschoen en de anti-pronatie hardloopschoen. Als je je niet goed laat adviseren over de juiste schoen, heb je zomaar een blessure te pakken.
Overbelasting bij hardlopen
Overbelasting kan ontstaan door een te snelle opbouw van de training, een afwijkend looppatroon of door een verkeerde voetstand. Overbelasting kan worden voorkomen, door het kiezen van de juiste opbouw van je training, je looppatroon te verbeteren en door je voetstand te optimaliseren.
Plan direct een afspraak zodat we u kunnen helpen
Afspraak maken
Binnen twee werkdagen nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen. Uiteraard proberen wij rekening te houden met het door u opgegeven voorkeursdagdeel.
Binnen twee werkdagen nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen. Uiteraard proberen wij rekening te houden met het door u opgegeven voorkeursdagdeel.
|
|