Ontsteking scheenbeenspier (m. tibialis anterior)
Wat is een ontsteking van de scheenbeenspier?
Dit is een blessure van de voorste scheenbeenspier (de m. tibialis anterior), welke ontspringt bovenaan het scheenbeen en aanhecht op twee botjes aan de binnenkant van de voet. Hierbij is de aanhechting van de pees op het bot in de voet ontstoken. Dit ontstaat veelal doordat u (wellicht onbewust) te lang met pijnklachten rond hebt gelopen ter hoogte van de aanhechting. Het peesweefsel was naar alle waarschijnlijkheid al langere tijd overbelast wat geresulteerd heeft in een ontsteking.
Hoe ontstaat een insertietendinitis van de m. tibialis anterior?
Deze aandoening wordt (net als insertietendinopathie) veelal veroorzaakt door overbelasting, instabiliteit en/of een afwijkende voetstand. De spier zorgt er namelijk onder andere voor dat de voet gestrekt/opgetrokken kan worden en voor stabiliteit in de enkel en voet tijdens beweging. Wanneer je in beweging bent en je met je gewicht op de voet staat, wordt de spier op rek gebracht. Normaal gesproken moet dit geen klachten veroorzaken, maar bij herhaalde of langdurige belasting kan de spier overbelast raken. Wanneer er geen goed enkelstabiliteit is en/of de voet en enkel te veel naar binnen zakken ontstaan er ook vergrote trekkrachten op de spier. Waar de spier overgaat in de pees en aanhecht op het bot is de zwakste plek, vaak ontstaan hier als eerste pijnklachten. Wanneer er te lang doorgelopen wordt met deze pijnklachten kan er een ontsteking van de pees ontstaan.
Wanneer er geen ontsteking heeft plaatsgevonden spreekt men van insertietendinopathie.
Wanneer er geen ontsteking heeft plaatsgevonden spreekt men van insertietendinopathie.
Symptomen
Bij deze aandoening komen er veelal klachten opspelen na belastende activiteiten (staan,lopen, rennen, op hurken zitten, voetballen, etc). De klachten worden verminderd door rust. Soms is er een vervelende nachtpijn aanwezig waar mensen ’s nachts van wakker worden. Wanneer de pees ontstoken is, is er zwelling zichtbaar ter hoogte van de voorzijde van het enkelgewricht en op de wreef met uitstraling naar de binnenzijde van de voet. Daarnaast kan de pijnlijke plek warmer aanvoelen en kan er roodheid zichtbaar zijn.
Welke behandelmethoden kan de podotherapeut voor deze klacht gebruiken?
Indien de klacht voortkomt uit instabiliteit van de enkel en/of het naar binnen kantelen van de voet en enkel tijdens het staan en lopen (overpronatie), dan kan de podotherapeut ervoor zorgen dat de voet ondersteund wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een podotherapeutische zool, waarbij er een verhoging komt aan de binnenzijde van de voet. Hierdoor wordt de overpronatie tijdens het lopen en staan tegen gehouden waardoor de scheenbeenspier gedurende belastende activiteiten minder op rek wordt gebracht. Op deze manier krijgt de spier meer rust en kunnen de klachten verminderen.
Wat kunt u zelf nog doen om de pijn te verminderen?
Let erop dat u uw schoenen niet te strak strikt ter hoogte van de aanhechting van deze spier op de binnenkant van de voet en ga vooral niet over uw pijngrens heen tijdens belastende activiteiten. Daarnaast is het raadzaam om de pees regelmatig te koelen ter hoogte van de zwelling, zodat hij minder wordt. Veel rust vermindert de klacht, maar helaas duurt het maanden voordat het volledig herstelt is. Om ervoor te zorgen dat de klacht niet terug blijft komen is het raadzaam om eens nader te laten onderzoeken wat de oorzaak hiervan is. Bel ons gerust voor een afspraak!
Plan direct een afspraak zodat we u kunnen helpen
U kunt via onze website een afspraak inplannen of bel naar 085 053 00 33.
We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur.
We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur.
|