Hallux Valgus behandeling

Hallux valgus – ook wel Hallux Abducto Valgus (HAV) genoemd – is een term die wordt gebruikt bij scheefstand van de grote teen. Een bijkomend gevolg hiervan is het ontstaan van een gewrichtsknobbel (exostose) bij het begin van de teen. Vaak is de knobbel op de voet rood, verdikt en voelt pijnlijk aan tijdens het lopen.

Hallux Valgus

Symptomen

Hallux-Valgus-Bunion

Door de scheefstand van de grote teen en de extra botvorming wordt de beweeglijkheid van de grote teen beperkt en ontstaan er klachten. Deze klachten zijn; hamerteenstand van de tweede (en soms derde en vierde) teen, likdoorns en eeltvorming op de grote teen of tussen de tenen. Bovendien ervaren veel mensen pijnscheuten in het gewricht bij het afwikkelen van de voet en/of drukpijn aan de botaangroei.

Oorzaken

Het ontstaan van een hallux valgus heeft verschillende oorzaken. Denk hierbij aan erfelijke bepaling, klachten ten gevolge van reuma of Diabetes Mellitus. Eén van de oorzaken van het ontwikkelen van een hallux valgus is het doorzakken van de voet, waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht.  Ook het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen werkt de klacht in de hand. De knobbel op de voet veroorzaakt dan pijnlijke drukplekken. Dit is dan ook de reden dat de klacht vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Hallux Valgus behandeling

Steunzolen voor hallux valgus

Het is belangrijk om de doorgezakte voet in het midden aan de binnenzijde van de voet te ondersteunen middels steunzolen. Door op deze plek de voet te ondersteunen met een specifiek podotherapeutisch element (bepaalde vorm in de steunzool) wordt de voet in een neutralere voetstand gedwongen en komt de voet rechter te staan. Hierdoor worden de structuren aan de binnenzijde van de voet (spieren, pezen en andere weke delen rondom het grote teengewricht) minder belast. De voet komt als het ware rechter te staan en valt tijdens het lopen minder ver naar binnen. Dit geeft indirect meer steun aan de enkels en u komt stabieler te staan. Verder kan er een element onder het grote teengewricht worden geplaatst om de afwikkeling tijdens het lopen als het ware te verstijven. Dit heeft als voordeel dat het grote teengewricht minder hoeft af te wikkelen en dus minder belast wordt. Hierdoor kunnen de pijnklachten verminderen. Tevens zorgen de steunzolen voor een betere drukverdeling onder de voet. Tevens is het van groot belang dat de patiënt een goed schoenadvies krijgt. Zo mogen er bijvoorbeeld geen stiksels op de plek van de extra botvorming zijn, moet er een verantwoorde hakhoogte worden aangehouden en moet de onderzool (loopzool van de schoen) voldoende stevigheid bieden. De patiënt wordt aangeraden om na de podotherapeutische behandeling de voeten te laten verzorgen door de pedicure.

Orthopedische schoenen voor hallux valgus

OVAC (schoenaanpassing)

Bij een OVAC wordt er een aanpassing gemaakt aan uw eigen schoen. Hier wordt voor gekozen wanneer er met een podotherapeutische zool niet voldoende resultaat wordt bereikt. Bij hallux valgus klachten wordt er gekozen om een afwikkelbalk onder de schoen te plaatsen waardoor de afwikkeling gemakkelijker gaat en de druk op het grote teengewricht verminderd wordt. Ook wordt er gekozen voor een verstijving van de loopzool zodat het grote teen gewricht niet meer hoeft te buigen bij de afwikkeling.

OSB (Semi-orthopedisch)

Vanwege de vorming van een knobbel (exostose) bij het grote teengewricht, wat vaak voor komt bij een hallux valgus, ontstaan er problemen met het vinden van een passende schoen. Door de knobbel is de voet breder geworden en past de voet niet meer goed in een schoen. Vaak ontstaat hierdoor wrijving tussen de knobbel en de schoen. In dit geval wordt er gekozen voor een semi-orthopedische schoen (OSB). Een semi-orthopedische schoen is een schoen waarbij een afwijkende breedtemaat gekozen kan worden. Op deze manier heeft de schoen een goede pasvorm en waardoor er geen wrijving ontstaat tussen de schoen en de voet. Ook in deze schoen wordt er gekozen om een afwikkelbalk of zoolverstijving te plaatsen. Lees meer informatie over orthopedische schoenen.

Hallux valgus operatie

Wanneer podotherapeutische (zool)therapie voor hallux valgus niet meer voldoende resultaat kan bieden kan een hallux valgus operatie overwogen worden. Deze operatie dient besproken te worden met een orthopeed.

Het doel van een hallux valgus operatie is het rechtzetten van het grote teengewricht, zodat deze opnieuw in de kom gaat staan. Er zijn verschillende operatieve methodes tot het bekomen van een rechte stand van het grote teengewricht. Afhankelijk van de afwijking wordt een bepaalde operatietechniek (of meerdere operatietechnieken) gekozen. Enerzijds kan er gebruik gemaakt worden van een osteotomie. Hierbij wordt de teen als het ware gebroken, rechtgezet en gefixeerd met schroefjes. In ernstigere gevallen kan er gekozen worden voor een artrodese. Hierbij is het de bedoeling dat het grote teengewricht en het achterliggende middenvoetsbeentje aan elkaar vastgroeien. Er is dan geen sprake meer van een gewricht omdat er geen beweging meer mogelijk is tussen beide botstructuren. De operatie kan onder lokale of volledige narcose plaatsvinden en duurt vaak tussen de 30 en 60 minuten, afhankelijk van de complexiteit van de hallux valgus. Op het einde van de operatie wordt de wond ten gevolge van deze operatie uiteraard ook verzorgd.

Bij elke operatie bestaat de kans op complicaties. Dit is bij een hallux valgus operatie niet anders. Enkele mogelijke complicaties zijn hieronder beschreven:

  • Wondinfectie
  • Gevoelsverlies door een mogelijke zenuwbeschadiging tijdens de operatie
  • Trombose
  • Complicaties ten gevolge de anesthesie.

Vaak kan u de dag van de operatie al naar huis. De eerste twee weken is rust in hoogstand van vereist en vaak kan u nadien beginnen lopen met een soort verbandschoen, vaak in combinatie met krukken. Na zes weken bent u meestal in staat de dagelijkse activiteiten opnieuw op te pakken.

De kans op het terugkeren van de hallux valgus zou na een operatie zo’n 10% bedragen.

Heeft u last van hallux valgus klachten? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Hamertenen en klauwtenen

Een hamerteen is een standsafwijking van de teen waarbij het eerste en/of tweede kootje van de teen gebogen staat. Hierdoor gaat de teen in een geklauwde positie staan, de zogenaamde…

Artrose grote teen

Artrose van de grote teen is een aandoening waarbij het kraakbeen tussen het eerste middenvoetsbeentje en de teen aan slijtage onderhevig is. Wanneer het kraakbeen dunner en zachter wordt, gaan…