Zenuwklachten aan de voeten

Indien er sprake is van stekende pijnscheuten, tintelingen, branderige en/of een doof gevoel in de voet, kan dit duiden op zenuwklachten aan de voeten. Een zenuw zorgt voor onze motorische en sensorische capaciteiten. Het zorgt ervoor dat we blijven staan en dat we dingen voelen. Het niet goed functioneren van een zenuw noemt men neuropathie. De oorzaak van deze neuropathieën zit vaak in te strak schoeisel of het te ver doorzakken van de middenvoet; de zenuwen lopen namelijk tussen de middenvoetsbeentjes door. Als de middenvoetsbeentjes te hard tegen elkaar geduwd worden of te veel wrijving hebben ten opzichte van elkaar, raken de zenuwen ertussen geïrriteerd. Wanneer patiënten te lang doorlopen met deze klachten, kan de irritatie veranderen in een blijvende beschadiging van de zenuwen en is de kans op volledig herstel verminderd. Het is daarom verstandig om niet te lang te wachten wanneer u neuropatische pijn voelt.zenuwklachten aan de voeten

Doof gevoel in de voeten

Een doof gevoel in de voet kan optreden bij aandoeningen als:

  • Rug problemen waardoor een zenuw gekneld komt te zitten en zorgt voor een uitstralende ‘pijn’ – gerefereerde pijn wordt dit fenomeen ook  genoemd
  • Diabetes
  • Een lokale voetzenuw die bekneld zit
  • Reuma
  • Hernia

Het is sterk aan te raden om eerst naar de huisarts te gaan voor een eerste inschatting. De onderliggende factor moet achterhaald worden voordat er een correct behandelingsplan opgesteld kan worden. Uw podotherapeut kan door middel van een klinisch onderzoek een idee krijgen van de mogelijke oorzaak.

Met zooltherapie kan de podotherapeut uw voetstanden corrigeren om zo een zenuw te ontlasten. Het kan zijn dat de stand van de voeten invloed heeft op de rug. Als dat het geval is kan de podotherapeut ook hiervoor een aangepaste zool maken.

Neuropathie voeten

Zenuwklachten aan voeten welke door de podotherapeut behandeld kunnen worden:

Neurinoom

Een neurinoom is een goedaardige woekering van zenuwweefsel die ontstaat op de plek waar een zenuw is beschadigd.

Mortonse neuralgie

Bij deze klacht is een zenuw in de voorvoet beklemd geraakt tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Lees meer over Mortonse Neuralgie.

Zenuwbeknelling (Compressieneuropathie)

Een compressieneuropathie is een beknelling in de zenuw.

Lumbale wervelkanaalstenose

Een vernauwing in de onderrug.

Tarsaal Tunnel Syndroom

Een beklemming van een voetzenuw, de Nervus tibialis.

Sinus Tarsi Syndroom

De sinus tarsi is een soort van tunnel die in de voet tussen de voetwortelbeenderen loopt.

Joplin’s Neuroma

Een Joplin’s Neuroma is een inklemming van de zenuw aan de binnenzijde van het grote  teengewricht.

Heeft u last van zenuwklachten aan de voeten? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: