Hernia behandelen
Een hernia (hernia nuclei pulposi) is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de wervelkolom. De uitstulping drukt tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw waardoor deze geïrriteerd of ontstoken raakt. Het kan op verschillende plekken voorkomen, maar komt meestal voor in de lage rug. Een hernia komt vaak voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. Vaak ontstaat dit door een zwakte van de tussenwervelschijf. Soms ontstaat dit ook door zware of langdurige belasting in een verkeerde houding. Pijn door een hernia is een felle beenpijn die vooral bij het zitten optreedt. Ook kan bijvoorbeeld hoesten of niezen pijn uitlokken. Hiernaast kan er ook een slapend gevoel in de benen ontstaan. Bij een groot deel verdwijnen de klachten binnen enkele maanden. Indien dit niet het geval is kan er overgegaan worden naar een operatieve behandeling.
Oorzaken
Een hernia kan voortvloeien uit een slechte houding (veel zitten), overbelasting en weinig lichaamsbeweging. Ook kan het in de familie voorkomen (erfelijk). Verder worden we allemaal ouder en kan slijtage van een tussenwervelschijf ook aanleiding geven tot deze klacht.
Symptomen
Het kenmerkt zich in eerste instantie met klachten in de lage rug, waarbij de pijn wisselend kan zijn. Soms zullen er periodes zijn dat u er geen last van heeft. Tijdens andere periodes kan het zijn dat u zelfs uw werk niet kan doen, omdat de pijn te hevig is. Omdat een hernia op een zenuw kan drukken kan de pijn uitstralen richting de billen en naar één of beide benen. De pijn richting de onderbenen uit zich vaak in krampen of tintelingen. Ook kan er sprake zijn van een verminderd gevoel of spierzwakte waardoor bijvoorbeeld een klapvoet kan ontstaan. Bij het hoesten, niezen of persen kunnen de klachten erger worden, omdat dan de druk op de tussenwervelschijven groter wordt. De oorzaak kan achterhaald worden door verschillende lichamelijke testen.
Als er een vermoeden is op een hernia zal er terug worden verwezen naar de huisarts voor verder onderzoek. Mogelijk zal er een MRI worden gemaakt om in beeld te brengen waar deze precies zit en om te kijken hoe groot de uitstulping is. Een podotherapeut ziet regelmatig hernia klachten voorbij komen. Een podotherapeut kan deze klachten niet laten verdwijnen, maar alleen symptomen bestrijden wanneer er sprake is van een verkeerde voetstand (bijvoorbeeld een holvoet of een platvoet) of afwikkeling van de voet. Ook kan er sprake zijn van een beenlengteverschil, waardoor de klachten in de rug versterkt worden. Dit kan gecorrigeerd worden door middel van een podotherapeutische steunzool. Veelal gaat een behandeling gepaard met consulten bij een fysiotherapeut die aan de slag gaat met het sterker maken van de spieren en het verbeteren van de houding.
Behandeling hernia
Plan direct een afspraak zodat we u kunnen helpen
Afspraak maken
Binnen twee werkdagen nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen. Uiteraard proberen wij rekening te houden met het door u opgegeven voorkeursdagdeel.
Binnen twee werkdagen nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen. Uiteraard proberen wij rekening te houden met het door u opgegeven voorkeursdagdeel.
|
|