Schoenadvies diabetici
Hielkap
De hielkap, ook wel bekend als het contrefort, moet stevig zijn en het is belangrijk dat je deze niet moet kunnen indrukken met een vinger. Een sterke hielkap biedt stabiliteit aan de achterkant van de voet. Dit zorgt er onder andere voor dat wrijving wordt geminimaliseerd.
Loopzool
Bij een loopzool is het erg belangrijk dat deze stug en stijf is. Deze moet je niet gemakkelijk kunnen buigen of uitwringen. Een stijve loopzool beschermt de voet tegen ongelijkmatige druk en vermindert hiermee het risico op diabetische voetcomplicaties.
Buigpunt
De plek van het buigpunt in de schoen moet zijn waar de voet afwikkelt met de tenen. Als het buigpunt te ver naar voor of achter zit, kan dit complicaties opleveren.
Breedte en lengte
Schoenen moeten voldoende breedte en lengte hebben om knelling te voorkomen en comfort te garanderen. Onvoldoende ruimte kan leiden tot drukplekken en klachten.
Vetersluiting of klittenband
Vetersluiting of klittenband is ideaal omdat de schoen hiermee nauwkeurig om de voet kan worden vastgemaakt. Hierdoor kan de schoen goed aansluiten zonder te knellen.
Geen naden of stiksels
Om extra drukplekken en irritatie te voorkomen is het belangrijk dat een diabetische schoen vrij is van naden of stiksels aan de binnenkant.
Teensprong
Bij een goede schoen is een teensprong essentieel. Dit houdt in dat de schoen vooraan wat omhoog gaat. Met een teensprong kan er gemakkelijker afgewikkeld worden.
Teenbox
Bij een goede schoen is de teenbox erg belangrijk. De teenbox is de plek waar de tenen zitten in de schoen. Let er op dat u niet te veel of te weinig ruimte heeft in de schoen. Bij te veel ruimte kunt u gaan schuiven in de schoen en bij te weinig ruimte kan u voet knellen.