Turfteen/grasteen (omhoog geklapte grote teen)
Bij een zandteen, ook wel volleybalteen genoemd, is er een kneuzing van het weefsel bij het grote teengewricht. Meestal ontstaat een zandteen na een trauma. Hierbij heeft er in de meeste gevallen een geforceerde buiging met veel kracht plaatsgevonden bij het grote teengewricht. De klacht komt veel voor bij beachvolleybal, daarom ook de andere benaming “volleybalteen”.
Oorzaken
Een turfteen/grasteen ontstaat door overstrekking wat herhaaldelijk kan voorkomen en waardoor de banden rondom het gewricht te veel worden opgerekt (verstuiking)
Symptomen
Het belangrijkste symptoom van een gekneusde teen is pijn bij het grote teengewricht. De pijn neemt toe bij belasten en buigen van de teen. Daarnaast kan er ook roodheid en/of zwelling aanwezig zijn op deze locatie waardoor het grote teengewricht moeilijker kan bewegen. Rennen, springen en afzetten is in de meeste gevallen pijnlijk.
Welke behandelmethoden kan de podotherapeut gebruiken?
Veelal zal er in het begin gewerkt worden met conservatie therapievormen als: RICE-therapie (rust, ijs, compressie, elevatie); taping ter ondersteuning van het gewricht of eventueel een spalk aan een andere teen. Na de acute fase wordt er gewerkt met met spierversterkende oefeningen. Mocht dit allemaal niet helpen, dan worden er podotherapeutische zolen vervaardigd. Middels podotherapeutische steunzolen wordt het aangedane teengewricht ontlast. De podotherapeutische steunzolen worden gemaakt voor in de confectieschoenen, maar ook in sport- en/of werkschoenen. Daarnaast wordt er een (sport)schoenadvies gegeven met speciale aandacht voor de desbetreffende klacht.
Wat kunt u zelf doen om de klacht te verminderen?
Zelf kunt de RICE of ICE-methode toepassen die wordt gebruikt in geval van kneuzingen, verstuiking en verrekking van pezen en spieren. Dit methode staat voor: rust houden, koelen met ijs, druk geven en hoog houden. U kunt pijnstillers als paracetomol en ibuprofen nemen tegen verlichting van de pijn. Verder moet u belastende activiteiten zoveel mogelijk vermijden. Ten slotte kunt u checken of uw schoenen voldoende stevigheid bieden, waarbij een stijve loopzool een belangrijk kenmerk is. Een stijve loopzool neemt de afwikkeling van de voet als het ware over en zorgt ervoor dat de belasting op het grote teengewricht wordt verminderd.
Plan direct een afspraak zodat we u kunnen helpen
Afspraak maken
Binnen twee werkdagen nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen. Uiteraard proberen wij rekening met het door u opgegeven voorkeursdagdeel.
Binnen twee werkdagen nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen. Uiteraard proberen wij rekening met het door u opgegeven voorkeursdagdeel.
|
![]() |