Wat is achillodynie en wat zijn de symptomen?
Dit is een blessure van de achillespees. Bij achillespeesklachten ervaart men klachten aan de pees die de kuitspieren met het hielbeen verbindt. Wanneer u last krijgt van uw achillespees is er vaak sprake van een ontsteking, waarbij er roodheid, warmte en/of zwelling waarneembaar is rond de pijnlijke plek. De pijn komt voornamelijk opspelen na belasting welke heviger wordt naarmate er langer rust genomen wordt. Daarnaast voelen de kuiten erg stram aan en heeft u vaak last van startklachten.
Hoe ontstaat achillodynie?
Achillodynie wordt veelal veroorzaakt door een foutieve voetstand, waarbij het hielbeen niet recht staat. Hierdoor wordt er aan één kant van de achillespees harder getrokken dan aan de andere kant. Daarnaast kan een achillespeesklacht ook veroorzaakt worden doordat u meer bent gaan sporten, waarbij u te snel de trainingsintensiteit hebt verhoogd.
Welke behandelmethoden kan de podotherapeut voor deze klacht gebruiken?
Met behulp van podotherapeutische zolen wordt de voetstand zo optimaal mogelijk gecorrigeerd, waardoor het hielbeen recht wordt gezet en er dus geen scheve trekkrachten meer op de achillespezen komen. Daarnaast wordt in de zool (tijdelijk) een hakverhoging beiderzijds verwerkt, waardoor de achillespees minder op rek gebracht wordt en dus meer rust krijgt. Het lichaamszwaartepunt wordt dan namelijk naar voren gelegd. Zodra de achillespeesklacht tot rust is gekomen, wordt de hakverhoging uit de zool gehaald. Hierdoor wordt voorkomen dat de kuitspieren verkorten.
Wat kunt u zelf nog doen om de pijn te verminderen?
Ten eerste kunt u zelf alvast oefeningen uit gaan voeren, waardoor de achillespees sterker wordt. Een belangrijke oefening hierbij is om de kuitspieren op te rekken.
- Houd beide hielen op de grond;
- Ga 15 seconden met uw bovenlichaam naar voren (let op: de hielen blijven op de grond);
- De rek moet voelbaar zijn in de kuit/knieholte van het achterste been – het moet echter geen pijn doen;
- Wissel na 15 seconden van been – in totaal moet u iedere dag 5 minuten deze oefening doen.
!! Let wel: dit is afhankelijk van de schade aan het weefsel. Wanneer er een ontsteking aanwezig is, dient u uw lichamelijke activiteiten direct te verminderen! Als u met een ontsteking door blijft lopen, kan dit er namelijk voor zorgen dat de achillespees gaat scheuren. Voer deze oefeningen dus alleen uit als er geen ontsteking aanwezig is (bij voorkeur dit eerst laten onderzoeken).
Naast bovenstaande oefening zijn er nog enkele ondersteunende oefeningen die kunnen helpen bij het herstel van achillodynie. Bekijk oefening 3, 6, 7 en 8 op de voet-oefeningenpagina.
Ten slotte is het belangrijk dat u het juiste schoeisel draagt. Dit houdt als volgt in:
- Het contrefort (hielstuk) dient stevig te zijn.
- De loopzool van de schoen is stijf en dient alleen te buigen bij de bal van de voet.
- Draagt het liefst tijdelijk een schoen met een lage hak (max. 3 centimeter!). Hierdoor komen er minder trekkrachten op de achillespees. Zodra u de zolen heeft opgehaald, is het raadzaam om een platte schoen te dragen (de hakverhoging zit namelijk al in de zolen verwerkt).
Plan direct een afspraak zodat we u kunnen helpen
U kunt via onze website een afspraak inplannen of bel naar 085 053 00 33.
We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur.
We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur.
|
|