Artrose in de rug
Artrose in de rug is slijtage van het kraakbeen van de tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven liggen tussen de ruggenwervels en werken als schokdempers voor het lichaam. Ze bestaan uit kraakbeen met een geleiachtige kern in het midden. Wanneer het kraakbeen aan slijtage onderhevig is, vermindert dit de natuurlijke schokdemping tussen de gewrichten. De oorzaak hiervan is niet eenduidig. Zo spelen geslacht, leeftijd, levensstijl en gewicht een rol bij het krijgen van artrose. De belangrijkste klachten zijn pijn en stijfheid in de rug. Op lang termijn kan er ook een bewegingsbeperking ontstaan. Artrose is een chronische aandoening die niet te genezen is. De klachten kunnen mettertijd erger worden. Het is belangrijk om voldoende te blijven bewegen zodat de spieren in de rug sterk genoeg blijven om de wervelkolom te ondersteunen.
Oorzaken
We onderscheiden diverse oorzaken van artrose. Ten eerste kan ouderdom een grote rol spelen. Naarmate u ouder wordt zal het kraakbeen tussen de botten steeds meer verzuren en steeds minder flexibel zijn. Ook de schoenen die u draagt kunnen bijdragen aan artrose. Schoenen die te soepel zijn zorgen ervoor dat uw voet teveel bewegingsruimte heeft waardoor pijnklachten kunnen ontstaan.
Symptomen
Artrose kan de stand van de rug en de druk op de wervels veranderen en klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen zich uiten in lokale pijn, zoals pijn de onderrug, maar kunnen ook elders in het lichaam uitstralen doordat zenuwbanen beklemd raken. Bij ernstige slijtage kunnen de botcontouren beschadigen doordat de ruggenwervels over elkaar gaan schuren. Dit veroorzaakt klachten zoals stijfheid, opstartklachten en een zeurende en stekende pijn. Ook kan het zijn dat de belastbaarheid minder wordt als gevolg van de pijnklachten.
Behandeling rug-artrose
Artrose in de rug kan vastgesteld worden door radiodiagnostisch onderzoek (röntgenfoto’s). Een podotherapeut kan slijtage niet genezen, maar er alleen voor zorgen dat de klachten zich stabiliseren en verdraagzaam worden. Wanneer er sprake is van een afwijkende houding van de voeten, knieën, benen en/of rug kan een podotherapeut dit door middel van podotherapeutische steunzolen corrigeren. Samenwerking met een fysiotherapeut of een houdingstherapeut kan van belang zijn bij de behandeling.
Plan direct een afspraak zodat we u kunnen helpen
U kunt via onze website een afspraak inplannen of bel naar 085 053 00 33.
We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur.
We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur.
|