In een tijd waarin de gezondheid van velen onder druk staat, is het alarm over de snelle stijging van prediabetes in Nederland een belangrijk signaal dat niet genegeerd mag worden. Deze toename waarschuwt ons voor een mogelijke 'diabetesgolf', die ingrijpende gevolgen kan hebben voor ons welzijn. In dit licht is het essentieel om te begrijpen hoe diabetes, een sluipende gezondheidsbedreiging, onze dagelijkse levens en onder andere onze voetgezondheid beïnvloedt. Laten we dieper duiken in wat deze ontwikkeling betekent en hoe podotherapie kan helpen in de strijd tegen diabetes. Wat is prediabetes? Prediabetes is een toestand waarbij de bloedsuikerwaarden hoger zijn dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om als diabetes gediagnosticeerd te worden. Deze fase is cruciaal voor interventie om de progressie naar diabetes type 2 te voorkomen. Begrip van uw bloedsuikerwaarden en regelmatige controle kunnen helpen bij het beheersen van uw risico. Waarom is prediabetes zo gevaarlijk voor onze gezondheid? Uit recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat zeker 1,4 miljoen Nederlanders in het stadium van prediabetes verkeren. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat maar liefst 14% van de mensen met prediabetes binnen 8 jaar diabetes ontwikkelt. Deze cijfers zijn schrikbarend en een grote waarschuwing voor een (mogelijke) ‘diabetesgolf’. Zeker wanneer we zien dat er momenteel 1,2 miljoen mensen met gediagnosticeerde diabetes zijn. Het grootste risico aan diabetes is het verminderde gevoel in uw ledematen en verslechterde bloeding, wanneer er niet goed voor (onder andere) de voeten wordt gezorgd kan dit ernstige wonden veroorzaken met een mogelijke amputatie tot gevolg. Ongeveer 15% van de mensen met diabetes krijgt te maken met voetcomplicaties. Ruim 70% van alle amputaties van teen, voet of (onder)been wordt uitgevoerd bij mensen met diabetes. Het meest schrikbarende is dat 68% van de mensen met diabetes die een grote amputatie hebben ondergaan, overlijdt binnen 5 jaar na de amputatie. Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en type 2?
Diabetes is een chronische aandoening, ook wel suikerziekte genoemd, die de manier mist waarop uw lichaam glucose uit voedsel gebruikt. Diabetes type 1 ontstaan (meestal) op jonge leeftijd en wordt gekenmerkt door het onvermogen van het lichaam om insuline te produceren. Diabetes type 2 treedt meestal later in het leven op, al wordt het ook al steeds vaker gezien bij jongeren. Dit type wordt geassocieerd met insulineresistentie, wat betekent dat het lichaam insuline niet efficiënt gebruikt. Type 2 kan voor worden beheerd met dieet, lichaamsbeweging en medicatie. Hoe herken ik diabetische voeten? Diabetes kan verschillen complicaties op de gezondheid van uw voeten veroorzaken. Zo kunt u zenuwschade oplopen, dit gaat dan vaak gepaard met gevoelloosheid of tintelingen in de voet. Daarnaast kan diabetes de bloedcirculatie in uw voeten aantasten wat het genezen van wondjes (van bijvoorbeeld een steentje) bemoeilijkt. Daarnaast kunt u misvorming aan uw botstructuur ervaren, diabetes kan namelijk de voetbeenderen aantasten. Tenslotte kan een verzwakt immuunsysteem door diabetes leiden tot een hoger risico op voetinfecties. De eerste tekenen van voetproblemen bij diabetes omvatten vaak zwelling, roodheid en pijnlijke plekken. Preventie en vroege behandeling zijn daarom essentieel om ernstige complicaties te voorkomen. Diabetes en podotherapie Als u diabetes heeft, speelt podotherapie een cruciale rol in het beheer van uw voetgezondheid. Een praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige bepaalt eerst uw Sims-risicoclassificatie, waarna de podotherapeut beoordeelt of u zorgprofiel 2 of hoger heeft. Bij deze profielen is jaarlijkse controle essentieel. De podotherapeut stelt een persoonlijk behandelplan op, gericht op preventieve zorg om ernstige voetproblemen, zoals wonden of amputaties, te voorkomen. Dit plan omvat behandeling van drukplekken en noodzakelijke pedicurezorg. Bij Podotherapie Hermanns begrijpen we dat diabetesvoetproblemen uiterst serieus genomen moeten worden. Met onze ruime kennis en jarenlange ervaring op het gebied van voetzorg staan wij klaar om u te ontvangen bij een locatie bij u in de buurt. Bij Podotherapie Hermanns werken we nauw samen met andere medische professionals, zoals huisartsen en pedicures. Deze samenwerking stelt ons in staat om de best mogelijke resultaten te behalen. Daarnaast maken we gebruik van de nieuwste technologieën en behandelmethoden om u de best mogelijke zorg te bieden. We blijven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de podotherapie om ervoor te zorgen dat u profiteert van de meest effectieve behandelingen. Basisverzekerde voetzorg voor risicovoeten
Na het vaststellen van uw risicoklasse en zorgprofiel bepaalt uw arts of podotherapeut in overleg met u welke vervolgstappen genomen moeten worden om voetproblemen te voorkomen. Denk aan pedicurebehandelingen en behandelingen bij de podotherapeut. Vergoedingen voor risicovoeten lopen via de basisverzekering. Het eigen risico is niet van toepassing.
0 Opmerkingen
|
Archieven |