Calcaneodynie
Calcaneodynie betekent pijn aan het hielbeen. Het hielbeen wordt ook wel calcaneus genoemd is een zeer belangrijk bot. Het draagt namelijk het lichaamsgewicht tijdens lopen en staan. Daarnaast maakt het onderdeel uit van het onderste spronggewricht wat samen met het bovenste spronggewricht het enkelgewricht is. Verder is de calcaneus voor verschillende enkelbanden en de plantaire peesplaat (fascia plantaris) een aanhechtingspunt. Om het hele lichaamsgewicht te kunnen dragen heeft het calaneus een vetkussen (fatpad). Het vetkussen ligt onder de calcaneus en zorgt voor een goede demping bij staan en lopen. Echter verliest dit vetkussen gedeeltelijk zijn functie naarmate we ouder worden. Als gevolg hiervan wordt het vetkussen dunner en verliest het zijn schokdempend vermogen. Deze aandoening heet fatpad syndroom, wat kan resulteren in een overbelasting of irritatie van de calcaneus.
Maak direct een afspraak |
Oorzaken
- Ouderdom is een van de oorzaken van calcaneodynie, omdat het vetkussen dunner wordt en minder dempend vermogen krijgt als we ouder worden.
- Afwijkende voetstand. Door een verkeerde voetstand of looppatroon kan de achillespees of de fascia plantaris (de grote pees onder de voet) die aan de calcaneus hecht een te grote trekkracht gaan genereren. De verhoogde trekkracht van de pezen kan resulteren in een overbelasting van de calcaneus.
- Geen adequaat schoeisel. Als de schoenen te slap zijn wordt er geen weerstand geboden vanuit de schoen tegen een afwijkend looppatroon of afwijkende voetstand.
Symptomen
- Zeurende of stekende pijn onder de hiel
- Bij rust trekken de klachten geleidelijk weg
Behandeling
De podotherapeut kijkt doormiddel van een onderzoek naar de aanleiding van de pijnklachten. Indien een afwijkend looppatroon of afwijkende voetstand de klachten veroorzaakt of verergeren kunnen er podotherapeutische zolen gemaakt worden om de afwijkende voetstand of het afwijkende looppatroon te corrigeren en ondersteunen. Daarnaast is adequaat schoeisel belangrijk. Daarom zal de podotherapeut u een schoenadvies geven en uitleg geven waar u op kan letten. Bekijk hier alvast waar een goede schoen aan moet voldoen.
Plan direct een afspraak zodat we u kunnen helpen
Afspraak maken
Binnen twee werkdagen nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen. Uiteraard proberen wij rekening te houden met het door u opgegeven voorkeursdagdeel.
Binnen twee werkdagen nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen. Uiteraard proberen wij rekening te houden met het door u opgegeven voorkeursdagdeel.
|
|