Hypermobiliteit
Hypermobiliteit wordt ook wel hyperlaxiteit of overbeweeglijkheid genoemd. Wanneer banden en pezen te soepel zijn, is er sprake van hypermobiliteit. Het doel van deze banden en pezen is om botten bij elkaar te houden. Wanneer iemand hypermobiel is, zijn de banden rond de gewrichten te slap en te lang, waardoor de gewrichten te weinig steun krijgen. Hypermobiliteit komt meestal voor op jonge leeftijd voor omdat het lichaam nog in de groei is en de spieren nog niet volledig ontwikkeld zijn. Naarmate men ouder wordt, worden de banden en pezen stugger waardoor men ‘er overheen groeit’.
Hoe ontstaat hypermobiliteit?
De oorzaak van hypermobiliteit is helaas niet bekend. Men denkt dat erfelijkheid hier een rol bij speelt.
Symptomen
Bij hypermobiliteit kunnen er klachten ontstaan aan het bewegingsapparaat. Zo kunnen uw spieren sneller overbelast raken omdat deze het gebrek aan stabiliteit in het gewricht zullen compenseren. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld vermoeide voeten of benen, of vermoeidheid aan uw rug. Door te slappe banden kunnen de voeten naar binnen kantelen. De spieren in de voeten en benen, maar ook in de rug worden dan te hard aangespannen. Doordat de spieren steeds opnieuw te hard worden aangespannen ontstaan er op den duur klachten. Indien de gewrichten niet worden overbelast, zijn er meestal geen klachten. Door intensief te sporten of door zware arbeid kunnen klachten toenemen.
Veel voorkomende klachten bij hypermobiliteit zijn;
Veel voorkomende klachten bij hypermobiliteit zijn;
- Omzwikkende enkels
- Knieklachten bij bijv. fietsen en trappen lopen
- Klachten aan de onderrug
- Vermoeide spieren
Een podotherapeut kan bij hypermobiliteit de voetstand en het looppatroon verbeteren door middel van podotherapeutische steunzolen. Hierdoor worden de trekkrachten van de spieren minder en zullen dus minder snel vermoeid raken. De verbetering van de voetstand zal het zwikken van de enkel tegengaan. Daarnaast is het ook verstandig om de spieren sterker te maken door middel van oefeningen. Hierin zal een fysiotherapeut een rol spelen. Uiteraard is stevig schoeisel ook belangrijk. Steviger schoeisel zal er tevens voor zorgen dat de schoenen minder snel slijten.
Behandeling hypermobiliteit
Wat kunt u zelf doen om hypermobiliteit te verminderen?
Zelf kunt u niet veel doen tegen hypermobiliteit. Mocht u klachten ervaren, dan kunt u uw spieren gaan versterken, zodat deze de functie van de gewrichtsbanden deels gaan overnemen. Hierdoor wordt het gewricht stabieler. Dit kan bijvoorbeeld door te gaan fitnessen. Voor meer informatie omtrent hypermobiliteit en sport, zie sportzorg.nl.
Plan direct een afspraak zodat we u kunnen helpen
U kunt via onze website een afspraak inplannen of bel naar 085 053 00 33.
We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur.
We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur.
|
|