Herken jij deze veelvoorkomende voetklacht? Een blik op fasciitis plantaris met onze podotherapeut Bas
Het voorjaar komt er weer aan! De tijd waarin de natuur ontwaakt en wij onze sportieve ambities uit de winterslaap halen. Maar voordat je jezelf in het diepe stort, is er een sluimerende boosdoener die we niet over het hoofd mogen zien: fasciitis plantaris. Samen met onze podotherapeut Bas gaan we dit veelvoorkomende voetdilemma te lijf. We ontrafelen de mythes, tackelen de symptomen en geven je gouden tips om deze voetklacht te behandelen.
|
Fasciitis plantaris volgens Bas: Wat is het precies?
"Het is een ontsteking van de peesplaat onder je voet. De peesplaat is cruciaal voor je voetstabiliteit en afwikkeling. Vaak zien we dat het een gevolg is van overbelasting, doordat iemand meer of vaker is gaan wandelen, sporten of andere werkzaamheden is gaan doen op het werk. Risicofactoren hierin zijn veelal een verkeerde voetstand, waardoor de klachten ontstaan of juist in stand worden gehouden ná overbelasting en het niet kan herstellen. De meest voorkomende voetstand waarbij een fasciitis plantaris ontstaat is een doorgezakte of platvoet, doordat de peesplaat wordt opgerekt. Echter zie je de klachten ook regelmatig bij iemand met een holvoet, doordat de pees juist verkort terwijl deze hetzelfde gewicht moet dragen.”
Herken de signalen Volgens Bas begint het vaak met een steek in de holte van je voet of in de hiel die je zo af en toe eens voelt. "Veel mensen denken 'het gaat wel over', maar zonder actie wordt het een langdurige battle met de stekende pijn die steeds vaker en heftiger komt opzetten.” Ga er op tijd mee naar een specialist en laat de klachten niet oplopen is een tip die Bas graag mee geeft aan cliënten: “In een vroeg stadium is het vaak met rust en de juiste oefeningen nog goed op te lossen. Hoe langer dat je er mee loopt des te lastiger is het herstel. We zien de klachten dagelijks en hebben gelukkig al veel mensen kunnen helpen, die hierna hun favoriete bezigheden weer pijnvrij kunnen oppakken. Afhankelijk aan het herstel is hoe lang iemand er mee rond loopt voordat men hulp zoekt, dat maakt elke situatie uniek.” |
De grootste fabeltjes: Bas stelt ze bij
Er zweven nogal wat fabeltjes rond over fasciitis plantaris. Een van de grootste misverstanden? "Dat een hielspoor hetzelfde is. Veel mensen hebben een hielspoor zonder pijn. De echte boosdoener is de peesplaat zelf." En over steunzolen zegt hij: "Denken dat je voeten lui worden van steunzolen horen we ook vaak, maar ze bieden juist de ondersteuning die je nodig hebt."
Bas' ultieme preventietip
Warm-up
"Behandel je voeten als de helden die ze zijn. Een goede warming-up en rekoefeningen maken een wereld van verschil."
Schoenen
"Goede schoenen zijn als een beste vriend voor je voeten; ze bieden steun en comfort op de juiste momenten."
Rustig aan
"Je enthousiasme temmen is lastig, maar je voeten zullen je dankbaar zijn. Bouw het rustig op."
Luister goed
"Pijn is een signaal. Negeer het niet, maar onderneem actie.”
Wat als...? Bas heeft het antwoord
"Mocht je toch last krijgen, aarzel dan niet om langs te komen. Vroegtijdige actie is de sleutel tot succes," adviseert Bas. "Samen zetten we een strategie uit om jou zo snel mogelijk weer pijnvrij op pad te sturen."
Hoe ziet Bas de toekomst van fasciitis plantaris? “Ik hoop dat de klachten minder voor gaan komen, dit kan ook als mensen zich bewust zijn van wat ze voelen en rustig aan opbouwen. Echter denk ik dat we de klachten meer gaan zien, omdat iedereen zich steeds meer bewust is van het nut van regelmatig en veel bewegen, uit enthousiasme beginnen over het algemeen mensen dan te snel waardoor er klachten kunnen ontstaan.” Zorgeloos bewegen met Podotherapie Hermanns Bij Podotherapie Hermanns staan we klaar om jou weer zorgeloos en pijnvrij te laten bewegen. Maak gemakkelijk een afspraak via onze online afsprakentool of bel naar 085 053 00 33. |