Platvoet of doorgezakte voet

Wat is een platvoet?

Bij de meeste mensen staat de binnenkant van de voet niet helemaal plat op de grond. Het midden van de voet volgt een opwaartse boog, die we de voetboog noemen. Bij een platte voet (pes planus) is de voetboog dusdanig doorgezakt dat deze gedeeltelijk of volledig op de grond rust. Omdat de voet aan de binnenzijde doorzakt, heeft dit ook invloed op de houding van de rest van het lichaam. Zo kunnen de knieën meer naar binnen komen te staan, vindt er een draaiing van de bovenbenen plaats, kantelt het bekken en kan de stand van de rug veranderen, met alle gevolgen van dien.

Platvoet - holvoet
Als de voetboog doorzakt spreekt men van een platvoet

Symptomen

Bij een platvoet is de boog van uw voet op een dusdanige manier doorgezakt dat deze deels of zelfs helemaal op de grond rust. Uw voet zal altijd aan de binnenkant doorzakken, vandaar dat dit helaas invloed heeft op uw hele lichaamshouding. Gevolgen kunnen zijn dat uw knieën naar binnen komen te staan, het bekken kan kantelen en uw rug kan van stand veranderen. Dit kan allemaal verregaande gevolgen hebben voor uw lichaam. Vaak kan de oorzaak gezocht worden in aanleg of in de ziekte reuma. Maar ook het dragen van hogere hakken, overgewicht en veel staan kunnen uiteindelijk zorgen voor een platvoet. Over het algemeen komt deze aandoening vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Op het gebied van pijn ontstaat er een scherpe pijn aan de voorkant van uw voet, maar u kunt ook een brandende pijn ervaren. Wanneer de voetboog juist hol staat, spreekt men van een holvoet.

Oorzaken platvoet

Er wordt altijd onderscheid gemaakt tussen een fysiologische of een pathologische platvoet. Een fysiologische platvoet is in de kinderleeftijd heel normaal. Wanneer een kind op de tenen gaat staan, komt de voetboog weer mooi tevoorschijn. Bij een pathologische platvoet blijft de voet plat en is er vaak stijfheid in zowel de achter- als middenvoet.

Platte voet

Bij een jonge volwassene kan de platvoet veroorzaakt worden door:

  • Aangeboren/erfelijk
  • Een vergroeiing tussen twee botten in de achtervoet (coalitie)
  • Te korte achillespees

Bij een volwassen voet kan de platvoet veroorzaakt worden door:

Platvoeten en sporten

Platvoeten hoeven niet per se een belemmering te zijn bij sporten. Goed schoeisel en spierversterkende oefeningen kunnen al voldoende zijn om goed te kunnen sporten. Platvoeten kunnen echter wel een groter risico vormen voor het oplopen van blessures.  De structuren aan de binnenzijde t.h.v. de enkel en hogerop bij de knie, heup en onderrug kunnen worden aangedaan. Met name tijdens sporten, waarbij er grote krachten op het lichaam werken, kunnen er klachten ontstaan. Zo kunnen bepaalde structuren overbelast raken. Het is in dit geval dan ook belangrijk om deze voetstand te corrigeren, zodat spieren en pezen minder worden belast. Bovendien is het raadzaam spierversterkende oefeningen te doen.

Oefeningen bij platte voeten

Wanneer er teveel spanning op de achillespees staat zal de voet aan de binnenkant doorzakken. Door de spieren in de kuiten op te strekken, rekken de pezen langzaam op en zal de spanning afnemen. Bekijk oefening 8 van de voet-oefeningen voor thuis om de achillespezen te ontlasten.

Steunzolen bij platvoeten

Klachten die ontstaan doordat men doorgezakte of platvoeten heeft zijn vrij eenvoudig aan te pakken. Door middel van podotherapeutische steunzolen wordt de stand van de platvoet gecorrigeerd en wordt het doorzakken van de voetboog voorkomen.

Door op deze plek de voet te ondersteunen met een specifiek podotherapeutisch element (bepaalde vorm in de steunzool) wordt de platvoet in een neutralere voetstand gedwongen en komt de voet rechter te staan. Hierdoor worden de structuren aan de binnenzijde van de voet (spieren, pezen en andere weke delen) minder belast en komen tot rust. De voet komt als het ware rechter te staan en valt tijdens het lopen minder ver naar binnen. Dit geeft indirect meer steun aan de enkels en u komt stabieler te staan. Bovendien zorgen de inlegzolen voor een betere drukverdeling onder de voet.

Let wel, met podotherapeutisch steunzolen kunnen we uw platvoeten niet blijvend corrigeren. Dit houdt in dat als u van de steunzolen stapt uw oude voetstand weer terug komt. Dit is dan ook de reden dat de meeste mensen met platvoeten niet meer zonder steunzolen willen lopen.

Heeft u last van platte voeten? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op:

Anderen bekeken ook:

Holvoet

Heeft u last van een onstabiel gevoel aan uw voet, zwikt u vaak door uw enkels en is er sprake van likdoorns en eelt? Dan is de kans groot dat…

Reumatische voet

Bijna 3 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma, waarvan 80 tot 96% voetklachten ervaart. Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Onze podotherapeuten zijn deskundigen…