Wat is een goede schoen?

Een belangrijk onderdeel van het podotherapeutisch onderzoek is het geven van een gedegen schoenadvies. Podotherapie Hermanns streeft naar een optimale samenwerking tussen de podotherapeutische steunzool en de goede schoen. Pas dan kunnen klachten goed behandeld worden. Maar wat wordt er verstaan onder een “goede” schoen? De podotherapeut let bij het beoordelen van uw schoenen op een aantal essentiële dingen:

Schoenadvies - waaraan moet een goede schoen voldoen

Schoenadvies:

 • De hielkap (het contrefort)

  Deze moet goed stevig zijn en mag u niet met een vinger kunnen indrukken

 • De loopzool

  Deze moet stug en stijf zijn en mag u niet makkelijk kunnen buigen en/of uitwringen

 • Het buigpunt van de schoen

  Dit mag puur en alleen zitten op de plek waar u afwikkelt met de tenen. Zit het buigpunt verder naar achteren, dan is dit niet goed.

 • Voldoende breedte en lengte

  De schoen moet voldoende breedte en lengte hebben, anders gaat de schoen knellen en kunnen er klachten ontstaan.

 • Vetersluiting of klittenband

  Idealiter is een vetersluiting of klittenband beter dan een instapper. De schoen kan dan mooi passend om te voet worden vastgemaakt.

 • Geen naden of stiksels binnenzijde schoen

  Het is belangrijk dat uw schoen geen naden of stiksels bevat aan de binnenvoering. Dit kan namelijk voor extra drukplekken of irritatie zorgen. Met name voor diabetici is dit enorm belangrijk.

 • Teensprong

  Belangrijk bij stevig schoeisel is de aanwezigheid van een teensprong. Als men de schoen vanaf de zijkant bekijkt moet hij vooraan iets omhoog wijzen. Op deze manier kan er gemakkelijker afgewikkeld worden

 • Teenbox

  Het is belangrijk dat u tenen voldoende ruimte hebben voorin de schoen. De schoen maar daar niet knellen

Hardloopschoenen

sportpodotherapie

Er is veel keuze in verschillende hardloopschoenen. Echter is niet iedere schoen geschikt voor iedereen. Globaal gezien zijn er 2 soorten hardloopschoenen. De neutrale hardloopschoen en de anti-pronatie hardloopschoen. In de neutrale hardloopschoen zit er geen correctie in de schoen verwerkt. De voet wordt dus niet gestuurd door de schoen tijdens het hardlopen. In de anti-pronatie hardloopschoen zit wel een correctie verwerkt. Deze correctie vermindert het doorzakken (oftewel overpronatie) van de voet tijdens het hardlopen. Die correctie kan op verschillende plekken in de schoen verwerkt worden waardoor de voet anders gestuurd wordt tijdens het hardlopen.

Daarnaast bestaan er verschillende soorten schokdemping die gebruikt worden in hardloopschoenen. Welke soort schokdemping u nodig heeft is afhankelijk van het type hardloper dat u bent en op welke ondergrond u doet hardlopen. Tevens wordt er ook gebruik gemaakt van verschillende soorten materiaal voor het bovenwerk van de schoen. Dit bovenwerk heeft invloed op de stevigheid en stugheid van de schoen tijdens het hardlopen. Hierbij geldt ook dat niet ieder materiaal geschikt is voor iedereen.

Laat u door onze sportpodotherapeuten adviseren welke soort hardloopschoen voor u de beste keuze is.

Een behandeling bij Podotherapie Hermanns

Sinds 2002 is Podotherapie Hermanns uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van podotherapie. Heeft u ergens pijn – vanaf uw tenen tot aan de onderrug en wilt u graag hulp? Kijk dan snel waar onze dichtstbijzijnde vestiging is en maak een afspraak.

De vergoeding voor podotherapie wordt vaak (deels) gedekt door uw aanvullende zorgverzekering en bij ons heeft u bovendien géén verwijzing van een huisarts nodig!  Maak vandaag nog een afspraak.

Zorgeloos bewegen

Heeft u nog vragen? Vul het contactformulier in of bel 077 397 1318.

Neem contact op