Kinderpodotherapie

Kinderpodotherapie is de leer van podotherapie gespecialiseerd op de houding van baby’s en kinderen. De stand van de voeten en benen is bij hen erg veranderlijk en maken in de eerste 8 levensjaren de grootste veranderingen door. Hieronder leest u de verschillende fases die de voeten en benen van een kind doormaken. Niet ieder kind zal precies volgens dit rijtje gaan groeien, de ene groeit wat sneller en de ander doet er wat langer over.

Meest voorkomende klachten bij kinderen

Wanneer een kind klaagt over pijn of niet wilt lopen door pijnlijke of vermoeide benen, dan kan dit een teken zijn van een afwijkende stand van de voeten of benen. We adviseren in deze gevallen om contact op te nemen met een podotherapeut om een podotherapeutisch onderzoek uit te voeren. De podotherapeut kan dan beoordelen of de stand van de voeten en benen van uw kind afwijkend zijn. Indien dit het geval is, kan hierop een therapie toegepast worden zodat de klachten worden aangepakt. Voor het verkrijgen van een optimaal resultaat, gaat dit in sommige gevallen in samenwerking met (kinder-)fysiotherapeuten.
Andere veel voorkomende klachten bij kinderen zijn;

Behandelingen kinderpodotherapie

Twijfelt u over de stand van de voeten of over het lopen van uw kind, neem dan contact met ons op. Kinderpodotherapie is de specialisatie op het gebied van kinderen en podotherapie. Onze podotherapeut zal indien nodig met een therapie starten. De houding van kinderen is over het algemeen beter te corrigeren dan volwassenen omdat deze nog flexibeler zijn. Bij kinderen met stand- of houdingsafwijkingen ontstaat altijd de vraag of de afwijking binnen de norm valt of er buiten. Er zijn standsafwijkingen in voeten, knieën, heupen en rug die bij vroegtijdige herkenning goed en eenvoudig kunnen worden behandeld en verbeterd, bijvoorbeeld met steunzolen voor kinderen.

Kinderpodotherapie

Ontwikkeling bij kinderen

Onderstaand hebben we de verschillende fases van de voeten en benen van een kind beschreven. Niet ieder kind zal precies volgens dit rijtje gaan groeien, de ene groeit wat sneller en de ander doet er wat langer over.

Pasgeboren tot 1 jaar
De platte vorm van babyvoetjes wordt veroorzaakt door het dikke vetkussen dat onder de voet aanwezig is. De botten en spieren zijn nog niet volledig ontwikkeld. Wanneer de voetjes eenmaal worden belast, staan ze eerst ver uit elkaar met de benen in een O-stand om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken. Vanaf ongeveer 10-18 maanden waagt een kind zich aan zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Een kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigen lichaamsgewicht te dragen.

Vanaf 1,5 jaar
Het kind heeft nu ongeveer rechte benen. Letterlijk met vallen en opstaan worden de spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder.

2 tot 3 jaar
De O-stand van de benen wordt een X-stand. Ook de enkels vallen nu naar binnen en de voetboog zakt door (knikvoetjes). Dit is (tot op zekere hoogte) normaal.

Vanaf 5 jaar
De benen en de voeten groeien steeds meer in een rechte stand, de X-stand zal geleidelijk aan verminderen.

Tussen de 6 en 8 jaar
De benen en voeten moeten recht staan.

Twijfelt u over de gezondheid van de voeten van uw kind? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op voor een afspraak: