Home > Likdoorn
Likdoorn verwijderen: Oorzaken, symptomen en behandelingEen likdoorn, ook wel bekend als een eksteroog of eeltpit, is een veelvoorkomend voetprobleem dat ongemak en pijn kan veroorzaken. Het ontstaat als reactie op langdurige druk of wrijving op een specifiek gebied van de voet, en manifesteert zich als een verhard stukje eelt op de huid. Likdoorns kunnen voorkomen op verschillende plaatsen, zoals de hiel, onder de voet, tussen de tenen of onder de nagel.
Wanneer een likdoorn zich op de hiel bevindt, kan het bijzonder hinderlijk zijn tijdens het lopen. Een likdoorn onder de voet kan pijn veroorzaken bij het staan. Tussen de tenen kan een likdoorn ontstaan door druk door slecht passende schoenen. Het is belangrijk om likdoorns niet zelf te verwijderen, omdat dit het risico op infectie of andere complicaties kan vergroten. Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken, symptomen en behandelingen van likdoorns. > De medische term voor likdoorn is clavus |
Wat is een likdoorn?Een likdoorn, of eksteroog, is een harde eeltplek die ontstaat door constante druk en wrijving op een specifiek deel van de voet. Dit kan leiden tot pijn en ongemak, vooral tijdens beweging. Likdoorns komen meestal voor op de tenen, voetzool of aan de zijkant van de voet. Bij Podotherapie Hermanns kunnen we een likdoorn professioneel verwijderen met een instrumentele behandeling en advies geven over preventie.
|
Oorzaak van likdoornsLikdoorns ontstaan meestal door langdurige druk en wrijving op de huid van de voet. Veelvoorkomende oorzaken zijn:
Bij Podotherapie Hermanns kunnen we beoordelen wat de oorzaak van uw likdoorn is en een passend behandelplan opstellen, inclusief schoenadvies en drukverdelende zolen. Likdoorn bij kinderenLikdoorns kunnen ook voorkomen bij kinderen, hoewel ze minder vaak voorkomen dan bij volwassenen. Het is echter belangrijk om bij kinderen alert te zijn op likdoorns, omdat ze mogelijk niet altijd klagen over pijn of ongemak. Het dragen van slecht passende schoenen of het ontwikkelen van afwijkende looppatronen kan bij kinderen ook likdoorns veroorzaken. Het is belangrijk om de voeten van kinderen regelmatig te controleren op tekenen van likdoorns en om hen te helpen bij het dragen van goed passende schoenen om verdere problemen te voorkomen. Als u een likdoorn bij een kind ontdekt, is het raadzaam om een afspraak te maken bij een van onze podotherapeuten. Voor professioneel advies over de beste behandelingsopties om het comfort van uw kind te verbeteren en de pijn te verlichten.
|
Symptomen van een likdoornLikdoorns, ook wel bekend als eksterogen of eeltpitten, kunnen variëren in ernst, van oppervlakkige tot diepe likdoorns. Een beginnende likdoorn, kan aanvankelijk alleen ongemak veroorzaken bij druk, maar zonder behandeling kan het zich ontwikkelen tot een diepere likdoorn die ernstige pijn en ongemak veroorzaakt. Het is belangrijk om te begrijpen dat likdoorns en eeltpitten op verschillende locaties op de voet kunnen voorkomen, die verschillende symptomen met zich mee kunnen brengen.
De symptomen van een likdoorn zijn vaak duidelijk te herkennen:
|
Behandeling van een likdoornBij Podotherapie Hermanns bieden we diverse behandelingen voor likdoorns:
Elk behandelplan is afgestemd op uw specifieke situatie, zodat u snel weer comfortabel kunt lopen zonder pijn. Heeft u een likdoorn onder de nagel? Bekijk de behandelmogelijkheden. |
Geen verwijzing nodig voor een afspraak
Bij Podotherapie Hermanns kunt u zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken. Onze podotherapeuten staan klaar om u te helpen met een persoonlijk behandelplan dat gericht is op het verlichten van de pijn aan een likdoorn en het voorkomen van terugkerende klachten. Of het nu gaat om advies, oefeningen of inlegzolen voor likdoorns – wij zorgen voor de oplossing die bij u past.
Hoe werkt het?
U kunt eenvoudig online of telefonisch een afspraak maken. Tijdens uw eerste consult voeren wij een uitgebreid onderzoek uit om de oorzaak van uw klachten in kaart te brengen. Aan de hand van dit onderzoek stellen we samen met u een behandelplan op dat gericht is op uw specifieke situatie. Zo helpen we u om snel weer pijnvrij te bewegen!
Hoe werkt het?
U kunt eenvoudig online of telefonisch een afspraak maken. Tijdens uw eerste consult voeren wij een uitgebreid onderzoek uit om de oorzaak van uw klachten in kaart te brengen. Aan de hand van dit onderzoek stellen we samen met u een behandelplan op dat gericht is op uw specifieke situatie. Zo helpen we u om snel weer pijnvrij te bewegen!
FAQ over likdoorns
Hoe kan ik een likdoorn verwijderen?
Een likdoorn kan professioneel worden verwijderd door een podotherapeut via een instrumentele behandeling. Daarnaast bieden wij drukverdelende zolen en schoenadvies om herhaling te voorkomen.
Hoe ontstaat een likdoorn?
Een likdoorn ontstaat door langdurige druk of wrijving op de huid, vaak veroorzaakt door slecht schoeisel, afwijkende voetstand, of veel lopen op harde ondergronden.
Kun je een likdoorn zelf verwijderen?
Hoewel er likdoornpleisters en andere zelfzorgmiddelen bestaan, is het altijd beter om een podotherapeut te raadplegen voor een veilige en effectieve verwijdering.
Hoe voorkom ik een likdoorn?
Het dragen van goed passend schoeisel met voldoende ondersteuning en het gebruik van op maat gemaakte zolen kan helpen om likdoorns te voorkomen.
Is een likdoorn hetzelfde als een eksteroog?
Ja, een likdoorn en een eksteroog zijn hetzelfde. Beide termen beschrijven een harde, pijnlijke eeltplek op de voet die ontstaat door druk en wrijving.
Wat is een eksteroog?
Een eksteroog, ook wel eeltpit genoemd, is een verhard stukje eelt dat zich dieper in de huid bevindt, vaak tussen de tenen, en kan ook worden veroorzaakt door druk of wrijving.
Wat is het verschil tussen een likdoorn en een eeltpit?
Er is geen verschil tussen een likdoorn en een eeltpit. Een likdoorn en een eeltpit zijn hetzelfde, beide termen beschrijven een harde, pijnlijke eeltplek op de voet die ontstaat door druk en wrijving.
Hoe ontstaat een eksteroog?
Een eksteroog is hetzelfde als een likdoorn. Een eksteroog, of likdoorn, ontstaat door langdurige druk of wrijving op de huid, vaak veroorzaakt door slecht schoeisel, afwijkende voetstand, of veel lopen op harde ondergronden. Een eksteroog is hetzelfde als een likdoorn.
IS een likdoorn besmettelijk?
Likdoorns zijn niet besmettelijk, ze ontstaan namelijk door druk of wrijving en niet door een infectie.
Wat te doen bij een eksteroog tussen de tenen?
Bij een eksteroog tussen de tenen is het raadzaam om drukverlichtende maatregelen te nemen, zoals het dragen van comfortabele schoenen en het gebruik van beschermende hulpmiddelen zoals eeltpit pleisters. In ernstige gevallen kan een podotherapeut de eksteroog verwijderen en advies geven over preventieve maatregelen.