Rugpijn

Maar liefst 60 tot 90 procent van de Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken met rugpijn. De klachten kunnen ontstaan door verschillende aandoeningen zoals overgewicht, hernia of slijtage. Ook door een verkeerde voetstand, scheefstand van het bekken of een beenlengteverschil kunnen de rugklachten ontstaan, omdat de houding en beweging van de rug negatief worden beïnvloed. De pijn die hierdoor ontstaat kan steeds heviger worden en uitstralen naar uw zij, billen, benen en voeten. Pijn in de rug kan plotseling ontstaan, door bijvoorbeeld verkeerd tillen, maar kan ook geleidelijk. Hoesten, niezen en persen vergroten de druk op de tussenwervelschijven en kan klachten provoceren.

Artrose in de rug

Artrose in de rug is slijtage van het kraakbeen van de tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven liggen tussen de ruggenwervels en werken…

Bekkenscheefstand

In de literatuur wordt onderscheid gemaakt tussen bekkenscheefstand en bekkenverwringing. Bij een bekkenscheefstand staat het bekken (horizontaal gezien) aan een…

Hernia behandelen

Een hernia (hernia nuclei pulposi) is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de wervelkolom. De uitstulping drukt tegen het ruggenmerg…

Pijn in de onderrug

Heeft u last van pijn in de onderrug? Dit is zeer vervelend, maar onze podotherapeuten helpen u hier graag bij….

Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse vergroeiing van de wervelkolom en is in sommige gevallen erfelijk. De vergroeiing kan al vanaf…

Oorzaak van rugpijn

Rugpijn kunnen vaak niet eenduidig worden toegeschreven aan één plek, oorzaak of gewricht, maar is vaak een combinatie van factoren. De rug bestaat uit meerdere structuren die allemaal kunnen bijdragen aan rugklachten. Denk hierbij aan wervels, gewrichten, spieren, zenuwen, enz.

Van nature bestaat de wervelkolom uit een aantal krommingen. Deze krommingen zorgen ervoor dat er een optimale schokdemping plaatsvindt in de rug tijdens het bewegen. Sommige mensen hebben zijdelingse krommingen, welk scoliose genoemd wordt. Scoliose kan veel klachten geven in de rug, maar dit hoeft niet altijd. De natuurlijke kromming in de lage rug kan versterkt worden door het naar binnen kantelen van de voeten. Andersom kan deze ook worden afgezwakt doordat de voeten te veel naar buiten kantelen. In beide gevallen kan dit leiden tot vervelende rugklachten.

Rugklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een beenlengte verschil, doordat het ene been langer is dan het andere ontstaat er een onnatuurlijke belasting op de wervels, waardoor klachten kunnen ontstaan. Ook klachten zoals ischias en spit/lumbago, kunnen hierdoor veroorzaakt worden. Ischias is een ontsteking van een zenuw rond de tussenwervelschijf. Spit/lumbago is een plotseling hevig opkomende te pijn in de lage rug. Deze pijn wordt voornamelijk veroorzaakt ten gevolge van verrekking in de spieren, spierkramp en scheurtjes in de spieren en/of ligamenten.

Rugpijn behandelen

Onze podotherapeuten verrichten zorgvuldig onderzoek naar de oorzaak van uw rugklachten en kunnen met podotherapeutische steunzolen uw voet-, bekken- en beenstand verbeteren. Hierdoor brengen wij het lichaam weer in balans en pakken we de klachten aan de rug effectief aan.
Ook werken we nauw samen met andere zorgverleners. Zij kunnen de therapie aanvullen om zodoende een zo goed mogelijk resultaat te bereiken in het verminderen van uw klachten.

Heeft u pijn aan de rug? Vul vrijblijvend het contactformulier in, of neem telefonisch contact op: